Fredericia vil skabe epicenter for kunst
Den tidligere Bülows Kaserne, der skal være opholds-, atelier- og værkstedsmiljø for billedkunststuderende.
Foto: Angelina Owino

Fredericia vil skabe epicenter for kunst

De danske kunstakademier går sammen med Fredericia Kommune om at skabe nye værkstedsmuligheder på Fredericia Kulturkaserne.
6. OKT 2021 13.40

FREDERICIA: Fredericia Kommune vil sammen med landets tre billedkunstakademier - i København, Aarhus og Odense - skabe nye muligheder for studerende og unge kunstnere på den tidligere Bülows Kaserne. Ambitionen er at skabe et nationalt, kunstnerisk værkstedsmiljø og epicenter for kultur, oplyser kommunen om projektet, der går under navnet "Campus Bülows".

Det gælder et fælles opholds-, atelier- og værkstedsmiljø på den gamle Bülows Kaserne, som siden 2014 har været i kommunens eje, og som i dag er Fredericias nye kreative mødested under navnet ”Fredericia Kulturkaserne”.

- Nu har vi set, hvad Fængslet har fået af betydning for kulturen i Horsens, og vi skal have mindst lige så store ambitioner for Fredericia, siger borgmester Steen Wrist (S). 

De tre kunstakademier, som uddanner billedkunstnere i Danmark på højeste niveau, har omkring 275 studerende. For de tre akademier er et fælles værkstedsmiljø en mulighed for at samarbejde, og for de studerende er det en anledning til at møde hinanden og skabe nye samarbejder på tværs af landet.

For Judith Schwarzbart, der er rektor ved Det Jyske Kunstakademi i Aarhus, vil værkstederne i Fredericia være et vigtigt supplement til de produktionsmuligheder, som de studerende har adgang til på akademiet og i Aarhus:

- Kunstakademierne byder de nye faciliteter velkommen.  De studerende får andre muligheder for at arbejde med værkudvikling i storformat og med værker til det offentlige rum. Kanalbyen i Fredericia, der i flere år har samarbejdet med Statens Kunstfond om at tænke kunst i nye byggerier og byrum, ser gode muligheder for et samarbejde med kunstakademierne om lokale udsmykningsopgaver af både midlertige og permant karaktér. Kanalbyen er derfor også en vigtig partner i samarbejdet omkring værkstedsfaciliteterne.  

 

  • De tre kunstakademier, Det Kongelige Danske Kunstakademi i København, Det Jyske Kunstakademi i Aarhus og Det Fynske Kunst Akademi i Odense, uddanner billedkunstnere og har omkring 275 studerende samlet (170 elever i København, 60 i Odense og 45 i Aarhus).
  • Planen med Det Danske Kunstværksted ”Campus Bülows” er at skabe et generøst nationalt opholds-, atelier- og værkstedsmiljø for de tre kunstakademier, som kan udvikle de studerende optimalt.
  • Forligspartierne bag budget 2022-2025 har besluttet at afsætte 0,550 mio. kr. om året til en projektansættelse i de næste to år, der kan realisere samarbejdet om at samle kunstakademiværkstederne, herunder søge om mulig fondsfinansiering.

ka