Uanset hvornår de ansatte i Norddjurs Kommunes direktionssekretariat møder på jobbet, stikker Keld Overgaard Jensen hovedet ind og siger goddag. Den vedholdenhed lægger han også for dagen i sit arbejde, uanset om det drejer sig om kampen for at opgradere Grenaa-banen, sælge parceller i Åbyen eller skabe jobs i Norddjurs.
- Hvis man har et mål, skal man arbejde for at nå det. Jeg har argumenteret en del overfor embedsmænd og politikere på Christiansborg i min tid, men i et randområde som vores skal man gøre opmærksom på sig selv. Ellers sker der ikke noget, siger Keld Overgaard Jensen, som fyldte 60 år i begyndelsen af januar.
Om få dage, nærmere bestemt 1. februar, venter pensionist-tilværelsen. Skræmmende for nogle, men ikke for Norddjurs’ vicekommunaldirektør, som har rigeligt med interesser og projekter til at fylde hverdagen ud, når turen ikke længere går til kontoret på rådhuset i Grenaa.
- Jeg glæder mig. Glæder mig til at få mere tid til min kone, børn og børnebørn. Jeg har jo vidst i lang tid, hvornår jeg skulle på pension, så der var tid til at vænne sig til tanken, siger Keld Overgaard Jensen, som i 2006 meddelte kommunalbestyrelsen i den daværende Grenaa Kommune, at han i begyndelsen af 2009 ville sige farvel til sit arbejdsliv.
Karrieren i kommunalt regi tog sin begyndelse i 1988, hvor Keld Overgaard Jensen blev kommunaldirektør i Midtdjurs Kommune. Siden fulgte tiden som ordførende direktør og senere kommunaldirektør i den tidligere Grenaa Kommune, inden titlen på visitkortet blev ændret til vicekommunaldirektør i Norddjurs Kommune med ansvar for bl.a. borgerservice, økonomi, løn og personale. Siden 1988 har Keld Overgaard Jensen således beklædt en ledende post, men det er ikke ensbetydende med, at opgaverne har været de samme.
Husk ambitionerne
- Jobbet som leder har forandret sig utroligt meget. I Midtdjurs skrev jeg selv dagsordener. Der var meget mere sagsbehandling og små detaljer, som jeg blev involveret i, forklarer han.
I dag har ledelsen i Norddjurs Kommune et sekretariat i ryggen. Det giver tid til at gå op i helikopteren og arbejde strategisk med, hvordan kommunen skal udvikle sig. Opgaver, som passer Keld Overgaard Jensen godt.
- Det er spændende at være med til at styre udviklingen i en bestemt retning og se mål blive til virkelighed. Jeg har altid prioriteret den slags, for det er vigtigt at have langsigtede ambitioner og ønsker på kommunens vegne, forklarer han og tilføjer, at økonomisk styring og overblik er forudsætningen for det hele.
- Jeg har aldrig været i en situation, hvor der var luft i økonomien. Vilkåret har altid været besparelser, og det er noget, man bliver nødt til at leve med. Ellers skal man finde sig et andet job, siger Keld Overgaard Jensen, som vil vove den påstand, at et lederjob i det offentlige kan være langt mere udfordrende end i det private regi.
- En offentlig leder skal navigere i spændingsfeltet mellem administration og politik. Et godt samarbejde med borgmesteren og kommunalbestyrelsen er altafgørende for en kommunaldirektør. Samtidig med, at man skal forholde sig til en stor og meget blandet medarbejdergruppe. Alene det, at vi har godt 100 forskellige overenskomster fordelt blandt de ansatte, kræver overblik og sans for god ledelse, siger Keld Overgaard Jensen.
Lukninger afløst af vækst
Økonomiske vanskeligheder, både internt i kommunen og i erhvervslivet på Djursland, har bidraget til hans efterhånden helt hvide hårpragt. Især lukninger af store virksomheder i den daværende Grenaa Kommune gjorde ondt på kommunaldirektøren. Selvom han gjorde alt, hvad han kunne for at bevare arbejdspladserne.
- Da Grenaa Dampvæveri stod overfor lukning i 2001, og 170 jobs kom i fare, holdt kommunen krisemøder med alle involverede for at bevare afdelingen her i byen. Det skuffede mig meget, at lukningen alligevel blev gennemført. Heldigvis går erhvervsudviklingen her i Norddjurs nu den rigtige vej med vækst, mange iværksættere og store anlægsprojekter, siger Keld Overgaard Jensen.
Han er især stolt over at have haft indflydelse på projekter vedrørende etablering af regionale og statslige arbejdspladser som SKAT og Grenen. Her er der alene etableret ca. 250 nye arbejdspladser. Etableringen af Åbyen i Grenaa, områdets mange forskellige ungdomsuddannelser, IT-College, 3D-College, Hessel Gods Fodboldskole og arbejdet med at etablere en pædagog- og SOSU uddannelse i Grenaa har været spændende. Og selvom Keld Overgaard Jensen nu går på pension, vil han stadig kigge indenfor på rådhuset.
- Man kommer nok til at se mig i byrådssalen – som tilhører, vel at mærke! Jeg vil stadig følge med i udviklingen og interessere mig for, hvordan det går Norddjurs Kommune. Men når det kommer til at løse opgaver for kommunen, har jeg aftjent min værnepligt.
Keld Overgaard Jensen siger farvel til kolleger, ansatte og samarbejdspartnere ved en reception på rådhuset i Grenaa onsdag d. 28. januar 2009 fra kl. 14.00
Mathilde Loft Nørgaard er kommunikationsmedarbejder i Norddjurs Kommune
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.