Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Sagen om mulig bestikkelse i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse kom frem i december sidste år. Det skete, samtidig med at statsrevisorerne udtrykte skarp kritik af lemfældige kontrolprocedurer i styrelsen med base i Hjørring.
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Forsvarsansat skal i fængsel for at modtage bestikkelse

Tidligere ansat i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse blev bestukket med tilbygning og skal to år i fængsel.
3. DEC 2020 6.15

Onsdag faldt der dom i Retten i Viborg i en opsigtsvækkende sag om bestikkelse i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Fem mænd har været under anklage, og fire af dem er nu fundet skyldige i den rejste tiltale, mens en femte frifindes.

Sagens hovedperson er en 51-årig tidligere medarbejder i installationsfirmaet Kemp & Lauritzen, der er fundet skyldig i groft mandatsvig og i at have ydet bestikkelse for op mod 1,7 mio. kr. til to tidligere forsvarsansatte. Det udløser to et halvt års fængsel.

En anden dømt var ansat i forsvarets Ejendomsstyrelsen og havde ansvar for at godkende tilbud og fakturaer fra håndværkere og entreprenører. Han er fundet skyldig i at have modtaget bestikkelse. Det udløser en dom på to års fængsel. Han modtog bestikkelsen i form af en tilbygning og en renovering af sit hus, som den 51-årige Kemp & Lauritzen-ansatte iværksatte.

Den anden forsvarsansatte er fundet skyldig i at have modtaget smedejernslåger og bøgehækplanter til en værdi af 35.250 kr. Det udløser en dom på tre måneders betinget fængsel.

To østjyske håndværksmestre var tiltalt for medvirken til bestikkelse. Den ene er idømt et års fængsel, heraf tre måneder ubetinget. Den anden er frifundet.

Enig domsmandsret

Det er en enig domsmandsret, der er nået frem til resultatet, forklarer retsformand Torben Bybjerg Nielsen.

Den tidligere Kemp & Lauritzen-medarbejder erkendte sig i retten delvist skyldig.

Han hævdede, at han af sin chef blev instrueret i at stille storkunden, Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, tilfreds.

- Jeg ved godt, jeg har lavet noget lort, det står jeg ved. Men jeg synes også, at andre skal stå ved, at de har haft fingrene i kagedåsen, sagde han i retten.

Men domsmandsretten fandt forklaringen om, at han handlede efter instruks fra en overordnet, uunderbygget.

Den forsvarsansatte, der fik bygget en tilbygning til sit hus på Viborg-egnen, nægtede sig skyldig. Han sagde i retten, at han havde betalt håndværkerne med kontanter.

Han havde gennem årene tjent penge i weekenderne ved at arbejde for et firma, der leverer "fest og farver", og på den måde sparet 450.000 kr. op, fortalte han.

Pengene gemte han i rockwoollagene på loftet, forklarede manden. Også denne forklaring blev afvist af domsmandsretten.

Den forhenværende forsvarsansatte og den tidligere Kemp & Lauritzen-medarbejder ankede på stedet dommen til landsretten. De øvrige to dømte udbad sig betænkningstid.

Ritzau