DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Forsvarer: Størstedelen af Brittas svindel er forældet

Nima Nabipour mener, at Britta Nielsen skal idømmes mellem fire og seks års fængsel, fortæller han i retten.

Britta Nielsen er tiltalt for at have svindlet for 117 mio. kr., som hun skulle have overført til sig selv via sit arbejde i Socialstyrelsen gennem 25 år.

Men hendes forsvarer, Nima Nabipour, mener, at hun skal frifindes for alle de overførsler, der er foretaget før 2009. Han mener, at denne del af tiltalen er forældet på grund af en forældelsesfrist på ti år.

I den sidste periode - fra 2009 til 2018 - er der ifølge anklagemyndigheden blevet svindlet for over 40 mio. kr.

Skal der ske forældelse i sagen, må der ikke være tale om en fortsat forbrydelse. Og ifølge Nima Nabipour var Britta Nielsens svindel præget af tilfældighed og derfor ikke en fortsættelse af samme forbrydelse.

- Det er tilfældighedspræget i forhold til beløbene (hun overførte, red.). Anklagerne har jo under deres procedure været inde på, at der har været forskellige metoder. Alt det, som anklageren har anført, gør, at der ikke kan være tale om en fortsat forbrydelse, siger forsvareren i retten.

Han mener, at det vil være passende med en straf på fire til seks års fængsel.

Forsvarer: Penge gik ikke fra de svageste
I sagen er det kommet frem, at Britta Nielsen i 2016 tilbageførte 3,8 mio. kr. til Socialstyrelsen. Britta Nielsen har forklaret, at hun betalte tilbage, fordi de penge blev overført til hende ved en fejl. Derfor mener Nima Nabipour heller ikke, at Britta Nielsen skal dømmes for det beløb.

- Selvfølgelig er det en alvorlig sag, og selvfølgelig skal det ikke være en straf i laveste ende. Alt andet ville være utroværdigt at påstå, siger Nima Nabipour, der dog ikke mener, at retten skal hæve strafferammen.

Han afviser, at man kan sige, at Britta Nielsen tog penge fra de svageste.

- Der var ingen, der savnede de her penge, før en kommune fandt ud af, at der var noget galt. I hvert fald i 99 pct. af tilfældene har der været tale om penge, som henstod, siger han.

Advokaten afviser også, at Britta Nielsen havde en stilling som betroet medarbejder.

- Det, der er foregået, det kunne alle have gjort. For det var ikke en adgang, som var skabt særligt til Britta Nielsen, siger han og påpeger også, at svindlen kunne være opdaget langt tidligere.

Ritzau