Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Lis Magnussen (V) til venstre og Mette Møller (V) til højre meldte sig i 2019 begge ud af Dansk Folkeparti i Guldborgsund Kommune.
Foto: Guldborgsund Kommune

Forsker om DF-medlemsflugt: Intern debat forværres i modgang

Siden kommunalvalget i 2017 har 18 ud af 223 byrådsmedlemmer forladt Dansk Folkeparti. I Guldborgsund var topstyring en del af problemet.
27. MAJ 2020 13.10

GULDBORGSUND: Siden kommunalvalget i 2017 har 18 ud af 223 byrådsmedlemmer forladt Dansk Folkeparti. For Lis Magnussen og Mette Møller fra Guldborgsund var topstyring i partiet en af årsagerne til, at de i januar 2019 forlod Dansk Folkeparti. De er nu medlemmer af Venstre.

Lektor i statskundskab ved Københavns Universitet Karina Kosiara-Pedersen forklarer, at det ofte sker i modgang, at intern kritik af et parti kan vokse.

- Det er ofte, at problemerne bliver større, hvis det går dårligt for partiet. Det er lettere at acceptere partidisciplinen, så længe det går godt. Når det går dårligt, begynder der ofte at være flere interne debatter, forklarer hun til Kommunen.dk.

Marionetdukke-diciplin

Ifølge Mette Møller kom topstyringen blandt andet til udtryk, når lokalformanden og folketingsmedlem René Christensen (DF) dikterede, hvad medlemmerne af gruppen skulle sige til de forskellige udvalgs- og byrådsmøder. 

- Vi fik et papir, hvor vi skulle skrive det ned, René Christensen dikterede. Og det var så den holdning, vi skulle tage med til udvalgsmøde og give udtryk for.

For lektor Karina Kosiara-Pedersen er en god beskrivelse af, hvad topstyring kan bringe med sig.

- Når byrådsmedlemmer bliver dikteret på hvad de skal sige, er der ikke meget selvstændighed tilbage. Som medlem af et topstyret parti, kan man føle, at man ikke har noget at skulle have sagt. Det kan give anledning til problemer, hvis hvis man ikke er enig i partiets linje.

Abonnenter kan læse hele historien og mere om Lis Magnussen og Mette Møllers oplevelser med topstyring i Dansk Folkeparti på Kommunen.dk