
Flere kommuner tilbyder økonomisk kompensation til folk, der privat har indkvarteret ukrainske flygtninge. Foreløbig kan man det frem til 4. april, hvor den nye særlov giver flygningene mulighed for opholdstilladelse med ret til at arbejde og få sociale ydelser.
Haderslev Kommune har valgt at give 0 kr. til de familier, der huser flygtninge, hvilket ifølge JydskeVestkysten har affødt en udmeldelse af partiet Venstre fra slotsejer Svend Brodersen fra Gram. Han kalder det en både menneskelig og integrationsmæssig katastrofe at ville samle flygtninge i store flygtningecentre.
Han står i spidsen for det lokale initiativ "Ukraines Venner i Gram" og er stærkt utilfreds med det svar, han fik fra partifællen Haderslevs borgmester Mads Skau (V) på spørgsmålet om kompensation for de private værtsskaber: "Nej, vi gør ikke som i Sønderborg og Esbjerg, men sørger for kost og logi til dem, der ikke kan indkvarteres frivilligt", lød det ifølge avisen, hvor borgmesteren også siger, at Brodersens udmeldelse er en træls sag at drøfte. "Vi kan jo heller ikke stille alle ukrainere i udsigt, at de kan komme til at bo privat," siger han til avisen.
Vil undgå spekulation
Som fortalt i DK Nyt tidligere på ugen har Esbjerg valgt at betale 200 kroner per person per døgn til værtsfamilier.
- Der skal jo ikke gå spekulation og forretning i det, og omvendt er det vel også et fair beløb, sagde borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).
- Når de (ukrainerne, red.) har fået opholdstilladelse, så får de mulighed for at tjene deres egne penge, komme i job og skole. Og de vil også få mulighed for sociale ydelser fra kommunen, hvis der er behov for det, tilføjer han nu.
Andre valg i andre kommuner
Som nævnt af borgmesteren i Haderslev er det også i Sønderborg vedtaget at kompensere værtsfamilier. Her har man lagt sig på niveauet 250 kroner pr. voksen per døgn. Et barn udløser en kompensation på 150 kroner pr. døgn, fremgår det af kommunens hjemmeside.
I Odense er beslutningen landet på en kompensation på 100 kr., hvoraf halvdelen er skønnet til kost og den anden halvdel som kompensation for logi, altså til strøm og varmeudgifter.
I Vejle Kommune har man fastsat to typer kompensation til henholdsvis kost og logi. Tilskuddet er sat til 30 kroner til kost pr. voksen per døgn. For et barn er kompensationen 15 kroner. Dertil kommer en kompensation til huseleje, lys, varme og vand per person pr. døgn på 50 kroner, fremgår det af Vejle Kommunes hjemmeside.
Ifølge DR gives der i Fredericia Kommune samlet set 100 kr. fordelt på 60 til kost og 40 til logi, mens der i Tønder Kommune på linje med Haderslev slet ikke er mulighed for kompensation.
Kommunerne vil få udgifterne til kompensation godtgjort af staten, og i de kommuner, der giver kompensation, kan værtsfamilier søge med tilbagevirkende kraft fra den 10. marts.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.