Forening vil undtage demensområdet fra strejke
Demensområdet bør undtages fra sygeplejerskestrejken, lyder det fra Alzheimerforeningen. Hvis man udsætter udredning for demens og opfølgende behandling, kan det medføre uoprettelige skader, advarer foreningen.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix

Forening vil undtage demensområdet fra strejke

Fire enheder, der udreder personer for demens, rammes af sygeplejerskestrejken. Alzheimerforeningen vil have dem undtaget.

Alzheimerforeningen vil have demensområdet undtaget fra sygeplejerskestrejken på samme måde som for eksempelvis kræft- og coronaområdet er undtaget. Det har foreningen henvendt sig til Dansk Sygeplejeråd, Danske Regioner og KL om.

- Demenssygdom går ned ad bakke. Det er ikke ligesom en knæoperation, man kan udskyde. Det, man taber, er for altid tabt og kan ikke genvindes, siger direktør Nis Peter Nissen fra Alzheimerforeningen.

Blandt de strejkeramte enheder er fire steder, hvor sygeplejersker er med til at stille diagnosen demens. Det gælder Hukommelsesklinikken på Rigshospitalet, Demensklinik Fyn, Hukommelsesklinik Slagelse og Medicinsk Ambulatorium Kolding Sygehus.

De fire udredningsenheder står ifølge Alzheimerforeningen for flere end 25 pct. af de knap 10.000 årlige udredninger for demens i Danmark.

- Vi har stor forståelse for sygeplejerskernes situation. Men pointen er, at det redskab, der tages i brug, kommer til at gå ud over nogle helt uskyldige mennesker med demens, som er ekstra sårbare og udsatte, siger Nis Peter Nissen.

Også problem på plejehjem

Alzheimerforeningen frygter også, at personer med demens på plejecentre bliver ramt af konflikten. Ifølge foreningen er der 1.326 beboere på de plejehjem, som er udtaget til konflikten.

- Cirka 80 pct. af de beboere, der bor på plejehjem i dag, har en demenssygdom. De har været ekstra hårdt ramt under coronaen med nedlukning og mange dødsfald.

- Selvom man har lavet et nødberedskab, så er det ikke et fuldt beredskab. Så vi risikerer, at man i den sidste periode af livet bliver ramt helt uden egen skyld af en konflikt, der skyldes uro i sundhedsvæsenet. Det mener vi ikke er rimeligt, siger Nis Peter Nissen.

Ritzau