Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Folketinget ført bag lyset med G4S-notat

G4S har fodret offentligheden med stærkt fejlagtige oplysninger om sikkerhedskoncernens aktiviteter på Vestbredden
8. MAR 2011 10.10

Med et stærkt fejlbehæftet forsvarsskrift, underskrevet af en juraprofessor, forsøger verdens største sikkerhedskoncern, G4S, at sikre sine ordrer med staten og kommunerne.

Men Kommunen kan dokumentere, at notatet myldrer med forkerte oplysninger om checkpoints, fængsler og overgreb mod palæstinensiske fanger på Vestbredden. Det får både humanitære organisationer og politikere langt op i det røde felt.

- Det er beskæmmende, at man kan finde så mange faktuelle fejl af en mand, der underskriver sig prof.dr.jur. Troværdigheden af hans efterforskning kan ligge på et meget lille sted, siger generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær til www.kommunen.dk

Også Amnesty International er fortørnet over fejlene i notatet.

- En så alvorlig sag som denne kræver mere grundige observationer on the ground, end Hjalte Rasmussen har gjort her. Der er jo tale om store fejl, siger generalsektær Lars Normann Jørgensen.

Mindst 28 kommuner har kontrakt
En rundspørge fra Kommunen viser, at mindst 28 kommuner har kontrakt med G4S. Københavns Kommune undersøger i øjeblikket, om selskabets aktiviteter på Vestbredden strider mod kommunens etiske indkøbspolitik og dermed står i vejen for at forny en aftale om alarmanlæg.

De nye oplysninger vækker hovedrysten hos Enhedslistens Mikkel Warming.

- Det forsvar, G4S bygger op, hænger ikke sammen. Kommunen må bede om dokumentation for de konkrete ting, G4S laver, i stedet for at støtte sig til et responsum af denne kaliber, siger han.

Hjort vil ikke gribe ind
Også staten gør forretninger med G4S. Og det skal den fortsætte med, mener finansminister Claus Hjort Frederiksen (V). I et svar til Folketingets Udenrigsudvalg afviser han at gribe ind overfor statens aftaler med selskabet - udelukkende med henvisning til notatet fra Hjalte Rasmussen. Det er dybt kritisabelt, mener tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S).

- Det er helt mærkværdigt, at regeringen støtter sig til et notat, som man med sine egne informationer må vide, ikke beskriver sandheden. Jeg vil forvente en helt anden opførsel af en regering i forhold til at give Folketinget ordentlige oplysninger, siger Mogens Lykketoft.

Claus Hjort Frederiksen vil ikke lade sig interviewe, men Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, vil på baggrund af Kommunens oplysnigner have genoptaget sagen i udenrigsudvalget.


Foto: http://www.flickr.com/photos/upyernoz/with/2877428954/