Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

FOA: - På tide med grundnormeringer i institutioner

Fagforbundet foreslår, at der højst må være tre 0-2-årige, højst seks 3-5-årige og højst ti 6-10-årige børn pr. pædagogisk medarbejder
27. JUN 2011 6.32

Otte ud af 10 ansatte i daginstitutionerne har fået mindre tid til det enkelte barn i løbet af de seneste to år. Og det er omsorgen og nærværen, der især er blevet mindre tid til. Det fremgår af en ny medlemsundersøgelse, som FOA har lavet.

- Antallet af børn er kun faldet ganske lidt. Til gengæld er antallet af ansatte faldet dramatisk. Og det går i høj grad ud over børnene. Når personalet fortæller, at det især er omsorgen og nærværen, der ikke er tilstrækkelig med tid til, så bør alle alarmklokker lyde, siger formand for FOAs pædagogiske sektor, Jakob Sølvhøj.

Situationen opleves ikke lige så voldsom i landets mange kommunale dagplejer. Her er det tre ud af 10, der siger, at de har fået mindre tid til det enkelte barn indenfor de sidste par år. Og kun 15 pct. oplever, at de har mindre tid til omsorg og nærvær.

Det skyldes især, at der i dagplejen er grænser for, hvor mange børn hver enkelt dagplejer må passe. Og sådan bør det også være i daginstitutionerne, mener Jakob Sølvhøj.

- I dag er der ingen regler for, hvor mange børn, der max må være pr. medarbejder i daginstitutionerne. Men det synes jeg ikke, at vi som samfund kan være bekendt. Det er derfor på tide, at der indføres grundnormeringer i daginstitutioner på linje med dagplejen, siger Jakob Sølvhøj.

Spares på de udsatte børn
FOA foreslår, at der højst må være tre 0-2 årige børn pr. medarbejder, højst seks 3-5 årige børn og højst ti 6-10 årige børn pr pædagogisk medarbejder.

Også støtten til udsatte børn er der blevet mindre af, fortæller FOAs medlemmer. 45 pct. af personalet i daginstitutionerne oplever, at der har været besparelser på støtten til de udsatte børn.

- Når vi skærer så hårdt, at det pædagogiske personale ikke længere har tid til det enkelte barn, og der ikke er råd til støtte til de børn, der har allermest brug for det, så har vi for længst krydset en grænse, vi ikke burde overskride. Jeg er bange for, at det er besparelser, der i fremtiden vil vise sig at været dyre, siger Jakob Sølvhøj.

Undersøgelsen om besparelser i dagpasningen er foretaget blandt FOAs medlemspanel i juni 2011.

Foto: http://www.flickr.com/photos/brainblogger/