DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Fjordvand køler bygningen og kludene er af majs
Musikkens Hus i Aalborg er nu et af de mest bæredygtige koncerthuse i Skandinavien.
Foto: Thomas Rousing, Ritzau Scanpix

Fjordvand køler bygningen og kludene er af majs

Musikkens Hus i Aalborg får som første danske koncerthus guld i bæredygtighed.

AALBORG: Musikkens Hus er som det første danske koncerthus blevet bæredygtighedscertificeret med DGNB guld og får topkarakterer for innovative løsninger, der sænker CO2-udledningen og styrker indeklimaet i huset.

Stort solcelleanlæg høster solens stråler, fjordvand pumpes rundt i lokalerne - selv kludene er lavet af majs. Det er ikke små tiltag, som har gjort Musikkens Hus til et af de mest bæredygtige koncerthuse i Skandinavien, hvilket har resulteret i, at det nordjyske kulturhus nu får tildelt den prestigefyldte DGNB-certificering i guld.

Blandt koncerthusets initiativer fremhæves brugen af vandet i Limfjorden til at nedkøle bygningen, når vandtemperaturen er under 13 grader. Fjordvandet kan bruges til at nedkøle huset 3/4 af året, hvilket betyder en årlig strømbesparelse på 30 pct. samt en væsentlig reduceret CO2-udledning. Derudover benyttes solen til opvarmning gennem store vinduespartier, og strømmen leveres fra de 262 solceller, der er placeret på sydfacaden.

Musikkens Hus har cirka 350.000 besøgende hvert år, hvilket både kræver mange driftstimer og et stort strømforbrug. Siden huset blev indviet, er der skiftet til LED-belysning i huset og startet et klimasamarbejde med Ørsted, som leverer strøm fra vindmølleparker.

  • Green Building Councils DGNB-certificering er funderet i praksis og en helhedsorienteret forståelse af bæredygtighed. Det betyder, at DGNB ikke blot evaluerer en bygning ud fra miljømæssig bæredygtighed, men også ud fra, hvor socialt og økonomisk bæredygtig bygningen er.
  • Den danske DGNB certificering tager afsæt i kriterier udviklet af den tyske organisation DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen), der også har lagt navn til ordningen.

ka