dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Fire kommuner i stor undersøgelse af lokalsamfundene

Assens, Skive, Tønder og Vordingborg indgår i stor SDU-undersøgelse af de store forskelle på lokalsamfundenes udvikling. Foreninger i kommunerne har tidligere medvirket, nu gælder det borgerne.

Lokalsamfund i landdistrikterne er i stor stil udfordret af faldede indbyggertal og lukning af kommunale institutioner, butikker og arbejdspladser, men nogle steder udvikler sig alligevel. Hvordan det lader sig gøre, er de fire kommuner Assens, Skive, Tønder og Vordingborg med til at afklare i et samarbejde med Syddansk Universitet (SDU), oplyser universitetet og Assens Kommune.

Kernespørgsmål i undersøgelsen er, hvorfor der i nogle lokalområder og landsbyer trods lave indbyggertal og lukninger, alligevel er udvikling og stort engagement fra borgere og foreninger, mens der andre steder ikke er? Hvorfor er der så store forskelle fra lokalsamfund til lokalsamfund?

- Vi vil gerne blive klogere på, hvilken indflydelse aktive borgere og foreninger har på lokalsamfundene. Vi har en formodning om, at det understøtter lokalsamfundenes udvikling, men vi ved ikke ret meget om det, fortæller Bjarne Ibsen, professor ved Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) på Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet.

- Derfor vil vi gerne undersøge det, så vi bliver klogere på, hvordan kommuner, borgere og foreninger endnu bedre kan understøtte hinanden, siger han.

Borgere i fire kommuner

Som et led i undersøgelsen har tilfældigt udvalgte borgere i Assens, Skive, Tønder og Vordingborg kommuner nu fået et spørgeskema i e-boksen.

Her bliver de bl.a. spurgt om, hvordan de vurderer det lokalsamfund, de bor i og fx hvilke aktiviteter, de er involveret i, og hvad deres holdning er til at engagere sig i forskellige sider af lokalsamfundets udvikling.

- I Assens Kommune har vi rigtig mange velfungerende lokalsamfund, hvor vi har indtryk af, at samspillet mellem kommunen og aktive og engagerede borgere, har en positiv indvirkning på udviklingen, siger formand for medborgerskab, kultur og beskæftigelsesudvalget, Søren Thomsen (K).

- Derfor er resultaterne af undersøgelsen vigtig viden, så vi får et mere detaljeret indblik i borgernes engagement og fremover kan blive endnu dygtigere til at understøtte, samarbejde og udvikle, så andre også får lyst til at engagere sig i deres lokalsamfund og skabe udvikling, siger Søren Thomsen.

Foreninger har svaret

En række foreninger i de fire deltagerkommuner fik allerede i foråret et spørgeskema, der handlede om foreningernes - altså det organiserede civilsamfunds - involvering i aktiviteter og opgaver i lokalområdet.

Spørgeskemaundersøgelsen blev gennemført i april-maj i år. 46 pct. af foreningerne besvarede hele eller dele af skemaet. Forholdsvis flest foreninger fra Assens besvarede spørgeskemaet (55 pct.) og forholdsvis færrest i Vordingborg (41 pct.)

Hovedparten af foreningen synes, at der er gode muligheder for at gå til organiserede fritidsaktiviteter i lokalområdet. Imidlertid er under halvdelen af respondenterne meget enige i, at lokalområdet er en god ramme for børns trivsel og for familiers trivsel, lidt færre synes, at det er en god ramme for ældres trivsel, og kun godt hver fjerde forening er helt enig i, at lokalområdet er en god ramme for unges trivsel.

Endelig er det kun hver tredje forening, som er meget enig i, at der i lokalområdet er mange borgere, der engagerer sig i lokalsamfundets udvikling. Foreningerne i Skive og Tønder vurderer i gennemsnit det lokalområde, de primært hører til i, lidt mere positivt, end foreningerne i Assens og Vordingborg gør. 

Faser i undersøgelsen

Udover den gennemførte spørgeskemaundersøgelse hos foreningerne i de fire kommuner løber undersøgelsen i flere faser fra starten i 2021 til 2023.

Efter analysen af foreningers besvarelser følger analyse af konkrete cases i et til to lokalområder i hver af de fire kommuner, hvor civilsamfund, kommunen og/eller private virksomheder har bidraget til en lokal udvikling.

For det tredje bliver der lavet en analyse af de kommunale vilkår og rammer for civilsamfundet og kommunens samarbejde med det.

Og endelig gennemføres der for det fjerde så nu en spørgeskemaundersøgelse af de lokale borgeres deltagelse i civilsamfundet og deres holdning og interesse i at bidrage til udviklingen.

Projektet er finansieret af forskningsmidler fra landdistriktspuljen bevilliget af Bolig- og Planstyrelsen under Indenrigs- og Boligministeriet.

Resultatet af spørgeskemaundersøgelsen til foreningerne ses her.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/fire-kommuner-i-stor-undersoegelse-af-lokalsamfundene

GDPR