
Regeringen foreslår at afsætte 88 millioner kroner til at forbedre ordblindeområdet i det nye finanslovsudspil for 2023, skriver Fagbladet 3F.
Forslaget er regeringens hidtil største ordblindepakke. Den foreslåede finansiering på 88 millioner kroner er over fire gange så stor som den sidste ordblindepakke, hvor der var afsat 18,9 millioner kroner til indsatsen. Pengene skal fordeles over de næste fire år.
Den øgede finansiering bag Ordblindepakke IV, som forslaget hedder, kommer ifølge børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) af, at det nu gælder om at udbrede de midler og tests, som de tidligere pakker i særlig grad har haft fokus på at udvikle.
- Det er ikke særligt dyrt at udvikle en test. Det, der koster, er at udbrede den, så alle benytter sig af den, siger Pernille Rosenkrantz-Theil i et interview med Fagbladet 3F.
Flere ordblinde
Håbet er, at man ved hjælp af de nye og forbedrede tests kan opspore ordblindheden endnu tidligere og give de fornødne redskaber til personer med læse- og skrivevanskeligheder.
- Vi skal spotte elevernes vanskeligheder så tidligt så muligt, for hvis de får den nødvendige støtte og hjælp, så kan de få en fuldstændig almindelig skolegang, siger ministeren.
I marts udkom en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (Vive), der viser, at der er sket en stigning i andelen af elever, der er identificeret som ordblinde.
I 2015 vurderede udskolingslærerne, at 30,8 procent af de elever, der modtog støtte, led af ordblindhed. Det steg til 43,3 procent i 2021.
- Vi er blevet vanvittig gode til at opspore ordblindhed tidligt. Det var vi ikke for bare ti år siden, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.
Hjælp også til FGU
Ifølge Vive-rapporten føler endnu flere lærere også, at de i høj grad har kompetencerne til at støtte elever med læse- og skrivevanskeligheder.
Hvis det alligevel glipper med at opdage ordblindheden i grundskolen, så skal der også være hjælp at hente senere i tilværelsen.
Derfor foreslår regeringen, at næsten halvdelen af puljen, 40 millioner kroner, går til at hjælpe unge på de Forberedende Grunduddannelser (FGU).
- FGU løfter en meget stor andel af de elever, der kommer med ordblindhed, men økonomien har hidtil været sat for lavt, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.
Regeringen vil også sikre, at lærere og ledere på ungdomsuddannelser bliver klædt på til at kunne hjælpe ordblinde elever, og at forældre med ordblinde børn kan få let og direkte adgang til test.
cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.