Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Familiebehandling kan bryde den onde cirkel

Den nyeste hjerneforskning koblet med udviklingspsykologi og sansemotorik. Det er ingredienserne i et københavnsk familiebehandlingskoncept
30. MAR 2011 6.16

KØBENHAVN: Familiebehandlingen i Suhmsgade modtager hvert år omkring 15 familier fra hele København. Ofte bliver de henvist fordi der er stor bekymring for barnets udvikling, og familiebehandling skal prøves som sidste udvej før en tvangsanbringelse.

- Det særlige ved vores behandlingsform er, at vi arbejder med både kroppen og det sansemotoriske og kombinerer det med psykoterapi og neuropsykologi. Vi har fokus på barnet, men da kontakten mellem forældre og børn er så altafgørende, arbejder vi med hele familien. Det handler om, at vi skal bringe familierne i udvikling bl.a. ved at bryde den onde cirkel med manglende tilknytning. Og det lykkes heldigvis i det fleste tilfælde, siger Dorte Bærentzen, som er leder af Familiebehandlingscentret Suhmsgade i Københavns Kommune..

Nedarves gennem generationer
- Kvaliteten af tilknytningen mellem et barn og dets forældre er jo ikke noget, man kan måle og veje, men det er noget man klart kan se, når man oplever det. Det gør stadig ondt på mig, når jeg ser et spædbarn på fire-fem uger vende hovedet væk fra sin mor, fordi det allerede har erfaret, at der ikke er noget godt at hente dér, fortæller Dorte Bærentzen.

Det handler ifølge Dorte Bærentzen ofte om, at moderen ikke kan mærke sig selv og sine emotioner og derfor ikke er i stand til at aflæse og respondere på barnets signaler. Hun mangler det, som psykolog Susan Hart kalder mentaliseringsevne - altså evnen til at kigge ind i sig selv og forstå, hvorfor barnet gør, som det gør.

Forskning har vist, at både manglende tilknytning og en sund tilknytning er mønstre, der nedarves igennem generationer. Derfor undersøger familiebehandlerne i Suhmsgade altid systematisk, hvilken bagage forældrene selv har med sig for at kunne danne og være i nære relationer.

lcl