DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Færre vil være pædagog trods mål om bedre normeringer
Selvom ansøgningen til pædagoguddannelserne er faldet en smule, er kurven knækket, mener minister Ane Halsboe-Jørgensen (S).
Foto: Christian Lindgren, Ritzau Scanpix

Færre vil være pædagog trods mål om bedre normeringer

Der er varslet minimumsnormering i institutionerne, men interessen for uddannelserne som pædagog er faldende. Til gengæld lokker en fremtid som sygeplejerske eller læge flere. I alt har syv pct. flere søgt ind på en videregående uddannelse.

For femte år i træk falder antallet af ansøgere til pædagoguddannelserne. Det fremgår af en statistik over fordelingen af ansøgninger på de videregående uddannelser, der er offentliggjort af Uddannelses- og Forskningsministeriet søndag eftermiddag.

I alt 5.910 har søgt ind på en pædagoguddannelse som førsteprioritet, hvilket er et lille fald på én procent sammenlignet med 2019.

Til gengæld oplever en lang række coronarelaterede fag en stigning. Læger, sygeplejerske og laboratorieforskere har alle været travlt beskæftiget under coronakrisen, og det afspejler sig tilsyneladende i ansøgertallet til de videregående uddannelser.

Eksempelvis har to pct. flere har søgt ind som sygeplejerske. Det er i runde tal 121 flere end i 2019. 16 pct. flere i år søgt ind på medicinstudiet end i 2019. Det svarer til 602 flere ansøgere. 14 pct. flere har søgt ind på det bio- og laboratorietekniske område, hvilket svarer til en øgning på 119 personer.

I alt har 94.604 personer i år søgt ind på en videregående uddannelse, oplyser uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) på Twitter. Det svarer til en stigning på syv pct. i forhold til sidste år, hvor knap 89.000 personer søgte ind.

Minister ikke bekymret over pædagogudviklingen

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er ikke bekymret over faldet i pædagog-ansøgninger. Sidste år faldt antallet af ansøgere nemlig med 6,6 pct., så blødningen er stoppet, mener hun.

- Det er vigtigt at holde fast i, at vi har optaget flere de senere år. Det er rigtigt, at antallet af unge, som søger en pædagoguddannelse som deres førsteprioritet, er faldende, men den kurve har vi stort set knækket i år, siger hun.

Udviklingen er vendt

Hos Bupl, pædagogernes fagforening, er formand Elisa Rimpler glad for, der ikke er et større fald. Hun mener, at udviklingen er vendt. Men, understreger hun, der er behov for langt flere pædagoger i fremtiden.

- Det handler både om at rekruttere flere, men også at sørge for, at flere vil blive i faget. Uddannelsen skal gøres mere attraktiv, siger Elisa Rimpler.

Hun peger konkret på, at der skal være større forventninger til de studerende, men de skal også blive mødt med højere krav på uddannelsen.

Lønnen skal være højere, og de studerende skal ikke bruges som 'rå arbejdskraft', når de kommer i praktikophold, mener Elisa Rimpler.

Ritzau / ibs