dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Færre retsforfølges for socialt bedrageri

Kommuner bryder reglerne og styrer uden om retten for i stedet at føre tilbagebetalingssager

Trods massivt fokus på snyd med ydelser som kontanthjælp, boligsikring og børnetilskud er antallet af domme for socialt bedrageri faldet markant fra 232 i 2005 til 64 sidste år, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Flere eksperter i socialret mener, at kommunerne bevidst lader vær med at indberette sager om forsætligt socialt bedrageri til politiet med henblik på at føre en straffesag, hvor der skal føres bevis, skriver Politiken.

Nøjes med tilbagebetaling
- I de fleste tilfælde har kommunerne slet ikke beviser nok til en straffesag. Derfor nøjes man i stedet med at føre tilbagebetalingssager, hvor den mistænkte borger skal betale sociale ydelser tilbage, hvis bare kommunen kan sandsynliggøre snydet. Der hersker en slags 'wild west'-mentalitet, hvor man ordner sagerne selv, siger professor i socialret på Københavns Universitet Kirsten Ketscher.

- Kommunerne har ofte en forkrøblet opfattelse af borgerens retssikkerhed. Deres ærinde er at få penge i kassen, og i dette tilfælde tyder meget på, at kommunerne kan se en fordel i at kradse penge ind uden at være underlagt de samme krav til bevisførelsen, siger advokat Søren Kjær Jensen, der fører sager om socialt bedrageri.

SF vil nu afkræve beskæftigelsesministeren en redegørelse.

Fældende domme for socialt bedrageri de sidste fem år: 
2005 ... 232
2006 ... 194
2007 ... 131
2008 ... 65
2009 ... 64

 tj

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/faerre-retsforfoelges-for-socialt-bedrageri

GDPR