
EU-Domstolen har afgjort, at overvægtige ikke er særligt beskyttet mod at blive fyret fra deres job. Kun hvis fedmen er så udtalt, at det er et handicap. Sagen er taget op på baggrund af en dansk sag, om en dagplejer, der hævder, at han blev fyret på grund af svær overvægt.
Domstolen konkluderer, at 'EU-retten ikke fastsætter et generelt princip om forbud mod forskelsbehandling på grund af fedme i sig selv med hensyn til beskæftigelse og erhverv'.
Domstolen konkluderer samtidig, at fedme er omfattet af begrebet 'handicap', når 'fedmen på visse betingelser hindrer den berørte person i fuldt og effektivt at deltage i arbejdslivet på lige fod med andre arbejdstagere'.
EU-Domstolen har taget sagen op på baggrund af en sag om den danske dagplejer Karsten Kaltoft, som i næsten 15 år var ansat som dagplejer i Billund Kommune, men hævder, at hans overvægt fik ham fyret.
Kommunen hævder derimod, at det var faldende børnetal, der var årsag til fyringen.
Karsten Kaltoft er 172 cm høj, og da han arbejdede som dagplejer, havde han en vægt på 160 kilo. Det giver ham et BMI på 54, og dermed kan han betegnes som 'svært fed' ifølge de officielle standarder.
* Karsten Kaltoft passede børn i sit eget hjem som dagplejer for Billund Kommune fra 1996.
* Men i november 2010 blev Karsten Kaltoft fyret af kommunen. Begrundelsen lyder, at Karsten Kaltoft bliver afskediget, fordi børnetallet falder.
* Men Karsten Kaltoft er af en anden overbevisning. På et møde i kommunen i forbindelse med fyringen bliver hans overvægt nemlig drøftet, og den fyrede dagplejer mener, at han er blevet fyret, fordi han er overvægtig.
* Kommunen afviser, at overvægten har haft indflydelse på beslutningen om at fyre Karsten Kaltoft, men den fyrede dagplejer mener, at han er blevet diskrimineret og anlægger sag ved Retten i Kolding for at få erstatning.
* Retten i Kolding har herefter henvendt sig til EU-Domstolen for at få afklaret, om EU-retten omfatter et selvstændigt forbud mod forskelsbehandling på grund af fedme, og om fedme kan anses for at være et handicap.
* EU-Domstolen har afgjort, at der ikke findes et generelt EU-retligt princip, der i sig selv forbyder forskelsbehandling på grund af fedme. Men sygelig fedme kan være omfattet af begrebet "handicap", hvis den er af en sådan grad, at den hindrer fuld deltagelse i arbejdslivet på lige fod med andre.
Kilde: EU-Domstolen
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.