Af Paul Hegedahl
Vibeke Martinsen:
'Drageprøven', bind 1 i Zoom Ind-fantasy serien 'Dragernes beskytter',
helsides farveillustrationer af Pernille H. Jensen;
Forum/Rosinante, København 2009.
80 s. hft., 13,5 x 21 cm.
Letlæsningsbog.
Kr. 149,94 inkl. moms.
ISBN: 978-87-638-1271-9.
'Vi har lagt skolen bag os. Foran tårner de mørke mure sig op. Det er tribunen. Med plads til hundredevis af mennesker. Jeg føler mig lille. Rigtig lille. Et kort sekund drømmer jeg, at det r mig, der skal ind midt på tribunen. Mig, der skal stå over for dragen. Men jeg ved godt, at det er Maya. Min bedste veninde. Det er hende, der skal ind til Drageprøven. Foran alle de jublende mennesker. Så hun kan blive elev på Drageskolen. Hun står og skælver ved siden af mig. I sin sikkerhedsvest. Om lidt gælder det. Hendes drøm. Hun har klaret de andre prøver. Nu er det bare den sidste og sværeste prøve. Selve Drageprøven. Men hun skal nok klare det. Hun er god. Hun har trænet længe med sin storebror, der allerede går på skolen.
- - - Hvis hun kommer ind, så mister jeg min bedste veninde. Hun kommer måske hjem hver anden weekend. Højst. Men jeg må fortsætte i klassen. Alene. Og det er faktisk også min drøm at blive dragetæmmer. Mine forældre er bare imod det. De vil ikke lade mig deltage i prøven.'
Drager har altid, til alle tider og i alle kulturer optaget fantasien. Både i mytologien og i rigtig mange gode bøger og fortællinger fra hele verden. For voksne og for børn. For børnene blandt andet i Astrid Lindgren 'Brødrene Løvehjerte' og J. K. Rowlings bøger om Harry Potter.
Her er første bind i en planlagt letlæsningsserie om drager. Med pigen Eva som hovedperson. Den fortæller om dramaet, da hendes bedste veninde skal optages på Drageskolen - og hvordan det ender med, at hun selv får opfyldt sit store ønske om at komme ind på skolen - og der lægges op til, hvordan hun er dragernes beskytter.
Om forfatteren
Vibeke Martinsen (1986) har gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur 2006-2008. Hun studerer Audiologopædi på Københavns Universitet. Hun har altid haft lyst til at skrive - lige fra hun kunne finde ud af at skrive på forældrenes PC. 'Dragernes beskytter' er hendes debut som forfatter.
Hun fortæller selv om, hvordan ideen til bogen/den kommende serie opstod: Historien kommer ud af flere forskellige idéer. Først og fremmest startede det med en novellekonkurrence om ordet "lyst"
Her tænkte jeg en del over ordet og over at have lyst til noget. Og så kom der en historie frem om en pige der virkelig virkelig gerne ville have et drageæg!! Min anden idé: En pige der havde utrolig meget lyst til at uddanne sig som noget særligt. (lidt ligesom jeg selv havde lyst til at være forfatter - men mange sagde "Nej, det kan man ikke leve af. Det er for svært." osv. osv.) Og den tredje idé: Bjørne! (ja der er godt nok ikke bjørne med i min historie - men jeg sad en gang på nettet og med ét kom en reklame frem med en bjørn der blev mishandlet. Den blev trænet til alt muligt der ikke var naturligt for den.) Dette summede jeg en del over. Og pludselig havde jeg overført det til Drager. Og hvad der skete hvis man tæmmede drager. Det ville nok også være unaturligt. Måske skulle man bare lade dragerne være fri? Eller nej. Det kan man nok heller ikke. Men hvad så hvis pigen havde en særlig kontakt med dragerne?
Klassisk fantasy
Det, der er det, der sikkert er med til at gøre historien nærværende for børnene er, at der uden videre forklaringer, bruges både mobiler og Tv i handlingen. Rendyrket fantasy. Som der står i lektørudtalelsen: 'Forfatteren debuterer med serien, der udfolder sig i et realistisk univers iblandet fantastiske elementer. Personerne fremstår som ganske almindelige identitetssøgende unge, der søger optagelse på en drageskole.'
Klassisk er også handlingen med kampen mellem det gode og det onde - og en hovedperson, der viser sig at have særlige evner.
Supplerende links
Skulle man få lyst til at vide mere om drager er her et godt link om
om 10 kendte drager og hvilke bøger for børn og unge, de findes i
http://www.silkeborgbibliotekerne.dk/b%C3%B8rn+og+unge/inspiration/dragehistorier
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.