DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Et liv uden børn bliver mere almindeligt
Fødselsraten ser ud til at falde, viser et nyt studie. Det skyldes især, at der er færre kvinder, der får børn. (Arkivfoto)
Foto: Henning bagger, Ritzau Scanpix.

Et liv uden børn bliver mere almindeligt

Læger og jordemødre efterlyser oplysning til unge kvinder om fertilitet. Fremskrivning viser, at flere end tidligere aldrig vil sætte børn i verden.
21. JUL 2020 8.15

Fødselsraten falder i Danmark, og det skyldes i høj grad, at flere aldrig bliver forældre. Holder en ny fremskrivning stik, vil cirka hver femte kvinde født i 1988 være barnløs, når hun runder 45 år.

Det viser et studie, som Rockwool Fondens forskningsenhed og en række europæiske universiteter står bag.

Hvor tidligere perioders fald i fødselstallet skyldtes, at kvinder udsatte moderskabet, tegner faldet siden 2010 i stedet til at være drevet af, at færre kvinder får børn.

Det kan der være flere årsager til, siger Peter Fallesen, der er seniorforsker ved Rockwool Fondens forskningsenhed og medforfatter på studiet.

- Det kan skyldes, at vi som samfund i højere grad har mistet smagen for at få børn. Så der er flere af os, der ikke ønsker at få børn i vores liv.

- En anden forklaring kan være, at man et stykke hen ad vejen skal have en at få børnene med. Men vi ved, at vi i højere grad end tidligere bor alene, siger han.

Flere forklaringer

Også fødselslæge og tidligere klinikchef på Rigshospitalet Morten Hedegaard giver flere forklaringer. Blandt andet kan det virke afskrækkende, at de tilbud, som det offentlige tilbyder gravide, er blevet forringet.

- Hele modellen for, hvordan vi håndterer fødende og barslende, har ændret sig i en mere negativ retning. Det kan spille ind på unges beslutning om at få børn, siger Morten Hedegaard, der i dag har sin egen klinik.

Han er dog ikke i tvivl om, at der blandt de barnløse er mange, som ville ønske, at de kunne blive forældre. Men de er kommet for sent i gang, og så falder chancen for graviditet.

- Vi skal på ingen måde forsøge at overbevise kvinder på 18 år om, at det er nu, de skal blive gravide. Men vi skal gøre mere ud af at oplyse om, at risikoen for ikke at kunne blive det stiger med alderen.

Han støtter derfor et forslag fra Sundhedsstyrelsen om, at de praktiserende læger skal tale med alle kvinder mellem 18 og 30 år om fertilitet.

Ingen løftet pegefinger

I Jordemoderforeningen efterlyser formand Lis Munk mere forskning i, hvorfor flere ender som barnløse.

- Hvis vi som samfund gerne vil have, at der bliver født flere børn, skal vi kigge hele vejen rundt for at finde en forklaring.

- Kan det skyldes, at vi lever et for travlt liv uden tid til børn? Er det for dyrt? Eller er forklaringen, at vi venter, til vi har fået villa og vovse, og så kan det ikke lade sige gøre?, siger Lis Munk.

Også hun er positiv over for forslaget om at tilbyde alle kvinder en samtale med den praktiserende læge. Anledningen kunne være ved de jævnlige kontroller for livmoderhalskræft.

- Men det er vigtigt, at det ikke sker med en løftet pegefinger om, 'at nu skal du skynde dig at gå hjem og få nogle børn'. Det skal i højere grad handle om, hvordan man skal leve for at få et sundt barn, og hvordan man kan optimere chancen for at blive gravid, siger Lis Munk.

Undersøgelsen omfatter samtlige lande i Norden. Mest falder fødselsraten i Norge, Finland og Island, mens faldet er mere moderat i Danmark og Sverige, skriver Kristeligt Dagblad.

Ritzau