DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Esbjerg-budget efter Socialdemokratiets hoved, men S er eneste parti udenfor

Det største oppositionsparti sat udenfor valgårsbudget med neutralisering af besparelser fra tidligere års budgetaftaler.
16. SEP 2020 6.21
TEMA: Budget 2021

ESBJERG: Alle undtagen Socialdemokratiet står bag årets budgetaftale i Esbjerg. Partiet blev tidligt i forløbet smidt ud af forhandlingerne på et ultimativt krav om ikke at tilbagerulle sidste års skattestigning.

Det bemærkelsesværdige er her, at V-borgmester Jesper Frost Rasmussen fik fuld opbakning til udsmidningen fra både SF og Enhedslisten, der ellers var enige i substansen vedrørende skatten, men fandt den socialdemokratiske tilgang til spørgsmålet helt håbløs. Lige så bemærkelsesværdigt er det, at budgetaftalen endte med ikke at tilbagerulle sidste års skattestigning, præcis som S havde ønsket, men altså uden at S var med til at aftale det.

Ikke verdens bedste afsæt for KV21, hvor Socialdemokratiet inderligt håber at kunne fravriste Venstre borgmesterposten, efter at det mislykkedes i forbindelse med borgmesterskiftet ved KV17. I forvejen har S døjet med flere udskiftninger på gruppeformandsposten og endda en afhopper til ærkerivalen V, og nu kommer så ikke-deltagelse i valgårsbudgettet oveni.

Indholdsmæssigt rummer budgetaftalen ikke alene et pænt løft på driften med et serviceniveau, der følger demografien på områderne ældre, skole og dagtilbud, men også neutralisering af en række besparelser fra tidligere års budgetaftaler. På anlægssiden udmærker budgetaftalen sig ved en fordoblet tidshorisont på kommunens investeringsoversigt, så den nu foruden budgetår og overslagsår rækker yderligere fire år frem.

Parterne bag budgetaftalen er Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Borgerlisten, De Konservative, De Radikale og Enhedslisten samt løsgænger Hans K. Sønderby (eks-DF), i alt 21 af byrådets 31 mandater, idet Socialdemokratiets ti som nævnt står udenfor. Budgettet andenbehandles og besluttes endeligt i Esbjerg Byråd 5. oktober.

 

Se budgetaftalen.