Enighed gik fløjten: SF tøver med krav om diabetesudstyr til alle

OPDATERET: SF bakker ud af folketingsflertal for at få sundhedsministeren til at sikre en en flash glukosemåler til alle voksne med type 1-diabetes.
4. FEB 2020 14.06

OPDATERING kl. 20.30: SF har trukket sig fra flertallet for den beretning, der omtales i artiklen. 'Det her handler ikke om, at jeg ikke vil være med – det handler bare om, at vi ikke har pengene, og at jeg ikke vil binde mig til at gennemføre det i denne samling, siger sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF) til TV2 Østjylland.

Mange patienter med type 1-diabetes har indtil nu kigget langt efter det udstyr, som kan gøre deres hverdag markant lettere. De nuværende regler gør nemlig, at det ofte ender i et slagsmål mellem kommune og region, hvis de vil have bevilget en såkaldt flash glukosemåler.

Men nu er der en redningskrans på vej. Et flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Konservative og Alternativet vil nemlig tvinge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at sætte sig for bordenden i forhandlinger om at tilbyde flash glukosemålere til alle voksne patienter med type 1-diabetes. Det skriver TV2 Østjylland.

- Det er et problem, at alle ikke kan få gavn af den her teknologi. Nu er vi et flertal, der presser på og signalerer en klar retning. Det må ministeren tage til efterretning og sikre, at der sker noget, siger sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, til TV2 Østjylland.

Med en flash glukosemåler er det ganske simpelt for en diabetes-patient at måle sit blodsukker uden at skulle stikke sig i fingeren mange gange dagligt. Derved kan patienten holde sig velreguleret og have større mulighed for at undgå følgesygdomme.

- Når vi ved, at det hjælper, og vi kan høre, hvor svært det er for patienterne at få fat i, så er det noget rod, at alle ikke kan få det. Vi skal have sikret en aftale, så vi kan komme over det her pjat, siger Liselott Blixt.

Flertallet har skrevet et udkast til en beretning, som i dag skal behandles på et møde i sundheds- og ældreudvalget. Herefter forventer Kirsten Normann Andersen (SF), at partierne bliver indkaldt til forhandlinger.

- Vi skal blive enige om en proces, så vi kan få fundet en løsning. Patienter med diabetes skal have de nyeste og bedste hjælpemidler til at forebygge sygdom, siger sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF) til TV2 Østjylland.

Flash glukosemåleren, Abbott Freestyle Libre, kom på markedet for cirka tre år siden. Den gør det langt lettere at leve med sin sukkersyge. En flash glukosemåler fungerer som et alternativ til den fingerprik-metode, som patienter med diabetes normalt bruger.

Det er en langt mere smertefri metode, som både giver mere livskvalitet og sikrer en bedre behandling. Men i øjeblikket er det kun type 1-diabetes-patienter under 19 år, samt patienter med en meget dårligt reguleret diabetes-sygdom, der kan få tilbudt produktet.

Kommunerne holder igen med bevillinger
Kommunerne har mulighed for at bevilge en såkaldt flash glukosemåler som et hjælpemiddel til patienter med type 1-diabetes. Men i langt de fleste tilfælde afviser de østjyske kommune at bevilge det. Det viser en rundspørge, TV2 Østjylland foretog i september 2019.

Flash glukosemåleren kan ikke købes på det danske marked, og derfor har flere patienter købt den via internettet.

Ifølge sundhedsøkonom Jes Søgaard har skiftende regeringer indtil nu tænkt for kortsigtet, når de ikke har investeret i de bedste hjælpemidler til eksempelvis diabetes-patienter. Faktisk vil det ifølge ham give samfundet en milliongevinst, hvis man investerer i glukosemålere til alle voksne patienter med type 1-diabetes.

- Du sparer en hel masse penge på, at der kommer færre følgesygdomme, som er enormt belastende for patienterne og dyrt økonomisk. Og så vil mange flere patienter kunne blive reguleret hos deres praktiserende læge, og de skal ikke ud i sygehussystemet, hvor de bliver dyrere, sagde Jes Søgaard 24. oktober 2019 til TV2 Østjylland.

MG

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev