Endnu 853 er bekræftet smittet med corona

Sommervejret bidrager til stabile smittetal, da solens stråler dræber virus, fortæller ekspert i epidemiologi.
6. JUN 2021 15.44

TEMA: Corona

Der er registreret yderligere 853 tilfælde af covid-19 i Danmark. Det viser søndagens smittetal fra Statens Serum Institut (SSI). Dermed tager antallet et spring fra lørdag, hvor der blev registreret 592 nye smittetilfælde. Antallet varierer dog meget fra dag til dag.

Siden starten af maj har der dagligt været mellem omkring 600 og omkring 1.350 nye smittetilfælde i Danmark. I søndagens smittetal har 0,59 pct. af de 144.110 PCR-prøver, der er blevet analyseret, været positive for ny coronavirus.

Tallet kendes også som positivprocenten. Det har siden starten af maj svinget mellem 0,34 og 0,81 pct.

Smitteudviklingen er stabil for tiden - også selv om store dele af samfundet er genåbnet, påpeger Thorkild Sørensen, der er professor emeritus i epidemiologi på Københavns Universitet.

- Vi er fortsat i en stabil situation, og en meget vigtig pointe er, at den øgede genåbning af samfundet ikke har manifesteret sig i øget smitte, et væsentligt øget antal indlæggelser eller flere dødsfald, siger han.

At der er kontrol med smitten skyldes blandt andet sommervejret, coronapasset og borgernes generelle overholdelse af de restriktioner, som samfundet er underlagt.

- En meget vigtig grund, til at smittetallet er lavt, er, at vejret er godt, hvilket betyder, at vi opholder os udenfor, hvor der er meget mindre smitte end indenfor bag lukkede døre og vinduer.

- Desuden udsender solen ultraviolette stråler, som slår virus ihjel, hvilket også hjælper os. Flere og flere bliver vaccineret, og folk husker - tror jeg - fortsat at holde afstand og gå med maske, siger Thorkild Sørensen.

Over 40 pct. har første stik

Ifølge søndagens tal fra SSI er der også foretaget 239.927 lyntest. De indgår dog på grund af usikkerhed om testresultat ikke i smittetallet.

Søndag morgen var 138 smittede indlagt med covid-19 på landets hospitaler. Det er fire flere end et døgn forinden. Her nåede antallet det laveste siden 25. oktober sidste år. I den mellemliggende periode nåede antallet den hidtidige top, da der 4. januar var 964 smittede indlagt i Danmark. Siden er antallet dog faldet stejlt.

Af de indlagte ligger 29 søndag på intensivafdeling, og af dem er 22 tilkoblet en respirator. Lørdag var tallene henholdsvis 30 og 22.

Der er ikke sket dødsfald blandt smittede. I alt er 2518 danskere, der var bekræftet smittet med covid-19, døde under epidemien.

Arbejdet med at vaccinere den danske befolkning skrider også frem. Yderligere 35.007 personer har fået første stik, mens 7522 har fået andet og sidste stik.

Det betyder, at 40,4 pct. af befolkningen har fået mindst et stik. 23,2 pct. har fået begge stik og er færdigvaccinerede.

Ritzau