Bent Thage og Annette Thomsen: ’Nationalregnskabet’:
Handelshøjskolens Forlag, 2009.04.17
178 s., hft., litt.liste, stikordsreg.
Kr. 275,00 inkl.moms; medlemspris kr. 220,00 inkl. moms.
ISBN 978-87-629-0336-4.
I den daglige debat møder man hele tiden begreber som bruttonationalprodukt, privat forbrug, indirekte skatter, overførselsindkomster – og ikke mindst ’den sorte økonomi’. Og ofte beskrives nationalregnskabet som Statens husholdningsbudget.
I mange år har Bent Thage og Annette Thomsens bog ’Nationalregnskabet’ fungeret som en god indførsel i disse mange begreber – anvendt i både undervisning og i andre sammenhænge. Nu er der udkommet en syvende og revideret udgave af bogen, hvor forfatterne beskriver nationalregnskabets opbygning og indhold baseret på de nyeste tal og udviklinger indenfor området. Nyt i forhold til sjette udgave er omtalen af kædeindeks i forbindelse med fastprisberegningerne.
Fremstillingen er baseret på en vekselvirkning mellem teori og praksis, og bogen er derfor også en indgående beskrivelse af de seneste ti års økonomiske udvikling i Danmark baseret på nationalregnskabstal. Udviklingen i den økonomiske struktur siden 1975 beskrives og analyseres i forbindelse med bogens omtale af input-output tabellerne.
Bogen behandler også tallenes pålidelighed, både hvad angår vækstrater og niveauer, herunder dækningen af den sorte økonomi, og giver en fremstilling af internationale sammenligninger baseret på købekraftspariteter. Endvidere redegøres der for beregningen af arbejdsproduktivitet og totalfaktorproduktivitet.
Bogens indhold
Ud over forord, litteraturliste og stikordsregister indeholder bogen otte kapitler:
1. Indledning
2. Nationalregnskabets hovedposter
3. Nationalregnskabets enheder, afgræsning og gruppering
4. Nationalregnskabsbegreberne
5. Institutionelle sektorer
6. Usikkerhed og revisioner
7. Input-output tabeller og analyser
8. Anvendelse af nationalregnskabet
Om forfatterne
Forfatterne er cand.polit. Bent Thage, som arbejder primært for IMF med internationale opgaver inden for nationalregnskab. Han har tidligere været kontorchef for nationalregnskabet og hovedkraften bag opbygningen af det nuværende danske nationalregnskabssystem. Bent Thage var ansat i OECD i Paris 1993-1995, hvor han især arbejdede med opbygningen af nationalregnskabet i Rusland og Centralasien. Han har publiceret en række artikler og konferencepapirer om nationalregnskabsmæssige emner.
Cand.polit. Annette Thomsen er vicekontorchef i Danmarks Statistiks kontor for offentlige finanser og har arbejdet indenfor en række områder af nationalregnskabet.
Bogen er en del af serien ’Erhverv & Samfund’, hvor der indtil nu er udkommet 13 forskellige bøger om interessante samfundsmæssige emner. Serien redigeres af professor, cand.polit. Henrik Hansen, ph.d., Fødevareøkonomisk Institut, Københavns Universitet; underdirektør, cand.polit. Anders Møller Christensen, Danmarks Nationalbank; administrationschef, cand.polit. Per Ulstrup Johansen, Det Økonomiske Råds Sekretariat.
En bog der har bred anvendelse
Bogen er primært skrevet for at blive anvendt ved undervisningen på de videregående uddannelser, men er værd at læse for enhver, der på et kvalificeret grundlag ønsker at kunne fortolke strømmen af økonomiske informationer eller som selv har behov for at anvende nationalregnskabstal i forbindelse med samfundsøkonomiske vurderinger.
I betragtning af de mange udgaver af bogen, brugt i undervisningen kan man vel også sige, at den er en del af et fælles sprog på området.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.