dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Her ses appens design, hvor skolebørnenes data kan indsættes.
Alexandra Instituttet

Nyt projekt:
Elevers telefon-data overvåges for at øge trivsel

En ny app, ved navn Moods, har til formål at skabe overblik af skolebørns trivsel. Børnene kan hver dag vælge en emoji, som afspejler deres humør, og samtidig overvåger appen deres søvn og bevægelse.
4. NOV 2022 10.30

MIDTJYLLAND: En ny digital trivselsplatform er blevet testet på to skoler i Region Midtjylland. Der er tale om en app til skolebørns smartphone, hvor børn kan indrapportere deres humør ved at angive en passende smiley, oplyser Alexandra Instituttet, som er partner i projektet. 

Derudover indsamler appen data såsom børnenes søvn og sociale samvær, og har til formål at tegne et helhedsbillede af børnenes trivsel. Denne data kan indsamles via børnenes telefoner med forældrenes tilladelse.

Appen, som er en prototype, hedder Moods, og er udviklet af forskere og fagfolk. 

- Vi er nødt til at have børnene mere på banen, hvis vi skal skabe forbedret trivsel. Og derfor skal vi tilpasse vores indsats til de værktøjer, de unge bruger, og det er mobilen, siger Frank Kejlberg, viceskoleleder på Søndervangskolen i Favrskov Kommune

Børnene skal selv vurdere

Moods fungerer ved, at børnene hver dag beskriver deres humør med en emoji på deres smartphone og indtaster årsagen til, at den afspejler deres humør. Samtidig skal de vurdere deres søvn. Derudover registrerer appen selv, hvor meget børnene bevæger sig og sover.

Selvom der er tale om en prototype, er brugen af elevernes egne data lovende, mener Jens Nedergaard Bjerre, lærer på Vestskolen i Odder Kommune.

- Denne form for monitorering af elevernes trivsel kan understøtte vores pædagogiske praksis og bekræfte de observationer, som lærere og medarbejdere gør sig. Desuden kan data danne udgangspunkt for gode dialoger med børnene om deres trivsel, siger han.

Han har oplevet tilfælde, hvor elever har rapporteret, at de ikke var i godt humør. Samtidig har mobilernes data vist, at de pågældende elever sov for lidt.

Måske fremtiden

Moods-appen er en del af projektet HealthD360, som er støttet af Innovationsfonden. Michael Christensen fra Alexandra Instituttet er Principal Software Architect på projektet, som er det første af sin art.

- Det er første gang, et projekt forsøger at samle børns data fra flere kilder, så der er naturligvis en masse overvejelser – både praktiske og etiske. Hvad kan man, hvad må man, og hvad kan man få børn til at indrapportere. Noget af det vigtigste fra projektet er dog, at vi nu har skabt teknologisk viden om, hvordan vi fremover kan arbejde med borgerskabte data, siger han.

Moods-appen og resten af HealthD360-projektet har til formål bl.a. at samle borgernes indrapporterede data og koble dem med data fra borgernes smartphones og wearables.

Formålet er at fremme mere personlige, sikre og sammenhængende behandlingsforløb i et samarbejde mellem patienter og sundhedspersonale.

rmn

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/elevers-telefon-data-overvaages-for-at-oege-trivsel

GDPR