Ekspert mener, at Messerschmidt og Overmark bør få deres valgbarhed vurderet efter samme skala
I byretten fik Morten Messerschmidt en betinget fængselsdom. Den har han anket til landsretten, og efter en endelig dom skal et flertal i Folketinget afgøre hans valgbarhed. Dømte byrådsmedlemmer får valgbarheden afgjort ved et opslag i loven.
Foto: Thomas Borberg, Politiken/Ritzau Scanpix

Podcast:
Ekspert mener, at Messerschmidt og Overmark bør få deres valgbarhed vurderet efter samme skala

Forleden blev Morten Messerschmidt dømt i byretten, og snart skal byrådsmedlem Bjarne Overmark i retten. Deres valgbarhed efter en dom vil blive vurderet på to forskellige måder, og det holder ikke, siger Roger Buch i podcasten Vi nørder valg.

PODCAST: To aktuelle straffesager mod politikere vil få helt forskellige forløb, efter der er faldet afgørelser. For folketingsmedlem Morten Messerschmidt (DF) vil hans fremtid i Folketinget blive afgjort af hans kolleger i Folketinget. Mens byrådsmedlem i Randers Bjarne Overmark (Beboerlisten) kan kigge i valgloven og straks få afgjort, om han kan fortsætte i byrådet.

Tidligere har også kommunalpolitikere fået deres politiske fremtid efter en straffesag afgjort af de øvrige byrådsmedlemmer, der skulle tage stilling til den dømtes valgbarhed. Den fremgangsmåde blev afløst af et Valgbarhedsnævn med eksperter, men det er nu nedlagt og erstattet af en en lov.

Dobbeltmoralsk

I podcasten Vi nørder valg peger Roger Buch på det uholdbare i den forskel:

- Efter man har lavet de nye kommunale regler, har jeg meget svært ved at forestille mig, at Folketinget agerer anderledes end de kommunale regler, det ville være meget underligt for ikke at sige dobbeltmoralsk.

Roger Buch mener derfor, at Morten Messerschmidt vil blive smidt ud af Folketinget, hvis den endelige afgørelse er en fængselsdom og, at han kan blive siddende, hvis sagen ender med en bøde.

Sådan er reglerne nemlig fastsat for kommunalbestyrelsesmedlemmer i den nye udgave af valgloven.

Går der politik i den

- Spørgsmålet er, om der alligevel går politik i den, hvis Morten Messerschmidt får den mildere straf i form af en bøde. Vil man så fra Folketingets flertal sige: Han er uværdig, han skal ud. Jeg synes, det vil være svært at føre den argumentation, fordi man har lagt et meget klart snit ude i kommunerne, siger Roger Buch.

Du kan høre mere om politikere på kant med loven i podcasten Vi nørder valg.