Næsten alle danske kommuner, et utal af virksomheder og danskere i tusindtal vælger lørdag aften - som et led i den internationale Earth Hour 2009 kampagne - at slukke al lyset en time.
Egedal Kommune – derimod – fravælger Sluk Lyset-kampagnen.
Og det selvom den nordsjællandske kommune er kendt for en stærk klima- og energiprofil, har Europas største klima-bydel og stræber efter titlen som Energiby 2009.
- Vi er udmærket klar over, at det er politisk ukorrekt ikke at tilmelde sig ’Sluk lyset’, men sagen er, at kampagnen ikke gavner klimaet ret mange kilowatt-timer. Det er et tomt slag i luftet, symbolpolitik, der i værste fald koste energi at gennemføre, siger kommunens klima- og energikonsulent, Jan Poulsen.
Effekt som et tv på standby
Han har – sammen med andre konsulenter – regnet på, hvor mange kilowatt-timer Egedal Kommune eksempelvis ville kunne spare ved at slukke lyset en time i 240 kommunale bygninger og på tre rådhuse. Og det er ikke ret meget.
- Problemet for en kommune er, at kampagnen foregår en lørdag aften uden for åbningstid, hvor 90 procent af lyset i forvejen er slukket. Det betyder, at vi maksimalt kunne spare omkring 100 kWh, hvilket kun svarer til den mængde strøm som et tv bruger, hvis det står på standby i et år.
- Men hvis vi samtidig indregner det energiforbrug, som pedeller og ansatte skulle bruge i transport, når de skulle køre ud til bygningerne og slukke og tænde, så ser det helt sort ud for klimaet, siger Jan Poulsen.
Og Sluk lyset-kampagnen er langt fra den eneste aktivitet, der ikke løser ret meget, mener klima- og energikonsulenten.
- Her op mod klimakonferencen er vi ved at drukne i aktiviteter, som alle kræver ressourcer, men som reelt set har meget lille effekt på energiforbruget og klimaproblemerne.
Hygge uden effekt
Egedal Kommune vil dog ikke opfordre borgerne til at droppe kampagnen, men at man bruger ’skumringstimen’ til at gennemgå alt unødvendigt energiforbrug i bolig og husholdning.
- Det skal nok blive meget hyggeligt med stearinlys, men man skal bare ikke bilde folk ind, at ’Sluk Lyset’ gør ret meget for klimaet. Danmark skal nå ret ambitiøse reduktionsmål. Kommunerne kan bidrage gennem energi og klimaplanlægning.
Egedal Kommunes krav om lavenergibyggeri er et eksempel, som foreløbig giver en årlig besparelse på 2.000.000 kWh. ved at skære 50 procent af boligernes energiforbrug. Det svarer i øvrigt til hele elforbruget hos 400 familier i et år, forklarer klima- og energikonsulenten.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.