DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Drone skal fragte medicin og blodprøver i en fart
Norsk politi har i sommer indledt et pilotprojekt med en drone af samme type som bruges i Odense. Her en af de indledende øvelser fra taget af Politihuset i Oslo.
Foto: Heiko Junge, NTB, Ritzau Scanpix

Drone skal fragte medicin og blodprøver i en fart

Testflyvninger med sundhedsdrone skal på sigt sættes ind mellem Odense Universitetshospital og afdelinger i Svendborg og på Ærø.
26. AUG 2020 9.02

SYDDANMARK: En drone skal fremover fragte medicin og blodprøver mellem Odense Universitetshospital i Odense og afdelingerne i Svendborg og Ærø. Testflyvninger indledes onsdag.

- Som det er nu, kan der gå op til 14 timer, fra blodprøven er taget hos en patient på Ærø, og til den når frem til Odense Universitetshospital. Med dronen forkorter vi transporttiden væsentligt, og det er en fordel for både patienten og for sygehuset, siger projektleder Mathias Vinter fra firmaet Holo, der er en af partnerne i droneprojektet.

Når der skal sendes prøver og medicin mellem Odense og Ærø, er man - som det er nu - afhængig af færgeovergange. Det slipper man for med dronen. Det vil ifølge projektlederen i nogle tilfælde kunne spare patienter for indlæggelse og dermed mindske presset på hospitalssenge.

Fra gå- til løbefase

Men projektet er endnu i det indledende stadie. Når dronen onsdag sendes i luften over Odense Universitetshospital, er lasten hovedpinepiller. De fragtes mellem forskellige punkter på sygehusets matrikel.

- Vi er stadig i gå-fasen af det her projekt. Vi er ikke begyndt at løbe endnu. Men vi håber, at vi i løbet af 2021 kan lave lange flyvninger og transportere blodprøver mellem Ærø og Odense, siger Mathias Vinter.

Hvis det viser sig at blive en succes, vil konceptet ifølge projektlederen kunne udbredes til hele landet.

- Der vil være flere fordele, specielt for ø-samfundene. Man vil flyve medicin og udstyr ud, og dermed kan man decentralisere behandlingen, siger Mathias Vinter.

Syddansk Universitet anslår, at der kan spares op mod 200 mio. kr. om året, hvis droneprojektet rulles ud over hele landet.

Ritzau