Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

DI: Udbud koster samfundet dyrt

Omkostningerne ved at byde på offentlige opgaver er for høje mener DI. KL-formand bakker op
KORT NYT28. JUL 2011 10.18

Det er ofte dyrt for samfundet, når offentlige opgaver sendes i udbud. Det påviser erhvervslivets største interesseorganisation, DI, ifølge Børsen i en endnu ikke offentliggjort undersøgelse.

Her har DI fundet en række eksempler på, at danske virksomheder har brugt mere end dobbelt så mange penge tilsammen på at byde på offentlige opgaver, end opgaverne overhovedet er værd.

- Der er ingen grund til at anvende offentlige udbud i den udstrækning, man gør. Min opfattelse er, at det ikke handler om ond vilje, men man er måske ikke tilstrækkelig klar over, at det offentlige faktisk på langt sigt risikerer at betale for meget og at virksomheder påføres omkostninger, siger Henriette Søltoft, direktør hos DI Videnrådgiverne.

Ifølge hende er hovedproblemet, at offentlige myndigheder i stor udstrækning inviterer alle til at byde, frem for at indsnævre ansøgerfeltet gennem en første runde med en såkaldt prækvalifikation.

KL-formand Jan Trøjborg glæder sig over, at der kommer fokus på omkostningerne ved at sende flere opgaver i udbud, sådan som regeringen hele tiden presser på for.

- Jeg skal ikke gøre mig klog på, i hvilket omfang vi kan begrænse omfanget af bydere, men det er vigtigt, når vi bruger de udbudsformer, hvor vi ikke har inviteret så mange med, at vi ikke risikerer at få de meget dræbende klagesager bagefter, siger Jan Trøjborg.

krn