Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

DI til kommuner: Vis, at I vil være fremragende

FORVALTNING: At den frivillige indsats fremover bliver nødvendig på naturområdet er fremme på den igangværende konference Natur & miljø 2012
23. MAJ 2012 9.16

Direktør for Dansk Industri, Lars Goldschmidt, fyrede godt op under åbningsdebatten på Natur & miljø 2012, som blev skudt i gang på Nyborg Strand i går:

- Væk med nej-hatten og vis, at I VIL være fremragende, lød opfordringen fra Goldschmidt til landets kommuner, ifølge KTC, der står bag - og også dækker konferencen.

- Samspillet med kommunerne er ekstremt vigtigt for at drive virksomhed i Danmark. Og der er mange eksempler på fremragende miljøforvaltning ude i kommunerne. Men der er så sandelig også rigtig mange steder, hvor der er plads til forbedringer. Der er altså meget stor forskel på kommunernes arbejde, og fra Dansk Industris side ville vi ønske, at endnu flere kommuner besluttede sig for, at de VIL være fremragende, så virksomhederne ved, hvad de har at rette sig efter, sagde Lars Goldschmidt.

Formand for Kommunalteknisk Chefforening, KTC, Torben Nøhr, mente dog ikke, at der ligefrem er behov for at indføre best practices i kommunerne for at ensarte miljøforvaltningen.

- Jeg mener, at vi allerede har en høj grad af ensartethed ude i kommunerne, og jeg er da glad for, at Dansk Industri mener, at flere kommuner ligefrem er fremragende. Desværre bruger vi en frygteligt masse tid på bureakrati. Men selvfølgelig er det godt at lære af de bedste, og vi SKAL være fremragende på natur- og miljøområdet, og det arbejder vi på, sagde Torben Nøhr.

Derudover kom den frivillige naturindsats også på dagsordenen i åbningsdebatten. Her pegede blandt andre direktøren for Naturstyrelsen, Niels Christensen, på, at den frivillige indsats fremover kommer til at spille en endnu højere rolle.

- Der vil ske en forskydning. Civilsamfundet vil spille en større rolle, eksempelvis Friluftsrådet og Danmarks Naturfredningsforening, som vil kunne håndtere opgaver som rydning af fredede arealer og grøfteprojekter, sagde Niels Christensen.

- Kommunerne skal koncentrere sig om det faglige arbejde, og vi kan for eksempel ikke love at holde øje med samtlige §3 områder. Her vil den frivillige indsats kunne bruges. Og Sportsfiskerforbundet ville kunne overvåge fiskeområder for bare at tage et eksempel. Den frivillige indsats er ikke bare en god ide. Det er også nødvendigt, understregede Torben Nøhr.