
Hærens Konstabel og Korporalforening kritiserer, at det civile system i Danmark ikke er justeret til at tage imod danske soldater, som vender hjem fra krigen i Afghanistan. Soldaterne indgår på lige vilkår med alle andre danskere, når det gælder aktivering, arbejdsprøvning og indkaldelse til samtaler.
Men soldaterne kan ikke behandles på traditionel vis, fordi mange har svære psykiske lidelser, mener fagforeningen.
- Det kan vi simpelthen ikke være bekendt, siger Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Ib Poulsen.
Han reagerer på, at Livlinen ved Hærens Konstabel- og Korporalforening kan berette, at sager ligger op til 10 år i kommunerne og at soldater mister både syge- og dagpenge, hus og hjem for slet ikke at tale om, at de bliver mere syge af sagsbehandlingen.
- Jeg har bemærket, at kommunernes socialafdelinger kun har ét regelsæt at arbejde efter. De skal lægge pres på soldaterne for at få dem i arbejde. Hvis det betyder, at soldater bliver endnu mere syge og mister kontanthjælp og hus og hjem, må vi have ændret reglerne, så der bliver plads til den helt specielle gruppe, som syge, hjemvendte soldater udgør, siger DF's forsvarsordfører.
Forsvaret har etableret en rådgivningstjeneste for hjemsendte soldater. Men denne er tilsyneladende ikke i stand til at forhindre, at Danmark siger tak for indsatsen til hjemsendte soldater ved at lade dem falde igennem det sociale sikkerhedsnet.
- Jeg vil nu bede socialminister Benedikte Kiær (K) om at gå ind i sagen og se, om vi kan gøre det bedre for de danske hjemsendte soldater, der skal etablere en civil tilværelse efter at have været sendt i krig for Danmark, siger Ib Poulsen.
mou
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.