DF går fra 12 til kun seks kandidater i Københavns Storkreds
Vallensbæk-politiker Kenneth Kristensen Berth på talerstolen ved DF-landsmøde i 2018, hvor de nu forhenværende partikoryfæer Peter Skaarup og Søren Espersen var afbildet i megaformat. Begge repræsenterer nu Danmarksdemokraterne.
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

DF går fra 12 til kun seks kandidater i Københavns Storkreds

Tidligere MF Kenneth Kristensen Berth har netop skiftet fra Omegnskredsen og skal forsøge at hente det ledige mandat efter Peter Skaarup (nu DD).
22. SEP 2022 15.45

TEMA: FV22

I Københavns Storkreds har Dansk Folkeparti som i mange andre storkredse sagt farvel til en række medlemmer og dermed også andidater. Partiet fik ved FV19 veteranen Peter Skaarup valgt på et tillægsmandat, og han stiller nu op for Danmarksdemokraterne - i Sjællands Storkreds. Skaarup erstattes i Brønshøjkredsen af Jannie Bøgh, som også har overtaget Valbykredsen efter Cheanne Nielsen, der nu er rykket til Fyns Storkreds. 

Første stedfortræder blev ved FV19 Martin Henriksen, der er byrådsmedlem i Stevns - i dag som løsgænger efter et voldsomt formandsopgør med Morten Messerschmidt. I Tårnbykredsen afløses han af den mangeårige byrådspolitiker i Tårnby Paw Karslund, der lige nu er anden stedfortræder og nu har skiftet fra Sundbyvesterkredsen.

Her erstattes han ved næste valg af Brian Borglund Bruun, der også står øverst i nabokredsen Sundbyøster - ligesom ved FV19. I mangel af portrætfoto præsenteres han ligesom flere andre på partiets kandidatoversigt med et foto af en lille hund, hvilket må ses som en markering af partiets dyrevenlige programpunkter.

Karslund tager også over i Indre Bykredsen, hvor han erstatter Lars Vestergaard. Et tidligere folketingsmedlem finder man nu i Bispebjergkredsen, byrådsmedlem i Vallensbæk Kenneth Kristensen Berth, som lige nu er stedfortræder for Pia Kjærsgaard valgt i omegnskredsen. Han skulle ellers stille op i Taastrupkredsen, men efter hans skifte til Bispebjerg er han for nylig erstattet af Lars Prier, der er i byrådet i Høje-Taastrup.

Berth har også fået den noget større Østerbrokreds, der sidst havde byrådsmedlem i Gladsaxe Susanne Damsgaard øverst. Nu er hun ryket til Gladsaxekredsen - i Københavns Omegns Storkreds.

Også Laila Sortland er et kendt navn i kommunesammenhæng. Hun stillede ved FV19 op for DF i Vesterbrokredsen, men er i mellemtiden skiftet til Nye Borgerlige, som hun repræsenterer i Syddjurs Kommune. Vesterbrokredsen har nu i stedet Helene Brix Petersen øverst ligesom i Nørrebrokredsen, hvor hun efterfølger Julie Jacobsen, byrådsmedlem i Odsherred.

Falkonérkredsen og Slotskredsen er overtaget af John Bo Hansen efter henholdsvis Carsten Ullmann Andersen, der er byrådsmedlem i Brønderslev, og Per Brix.

 

Storkredsen er den rødeste i landet, hvor de 20 mandater ved FV19 blev fordelt således: Flest til EL med fire, mens der var tre til S, SF, R og V, og en enkelt til K, DF, LA og ALT.