
Af Morten Uhrenholdt
- Det er et fornuftigt boligforlig. Det er ikke så ambitiøst, som vi havde håbet, men langt bedre end vi havde frygtet. Det siger direktøren for det store boligadministrationsselskab KAB og formand for Landsbyggefonden, Jesper Nygård til dknyt.
Ønsket fra boligselskaberne var, at rammen for, hvor meget fonden må bruge på renoveringer de kommende tre år blev hævet med 8 milliarder - svarende til den kø af ventende projekter, der har hobet sig op. Boligforliget hæver kun rammen med 5 milliarder.
Men det betyder alligevel, at Landsbyggefonden - inclusive den nugældende ramme på 2,6 milliarder årligt - kan igangsætte projekter for i alt 5,1 mia. kr. i 2011, 4,1 mia. i 2012 og 3,6 mia. kr. i 2013.
I 2015 og 2016 er rammen så tilbage på de nuværende 2,6 mia. i hvert af årene.
Når Radikale og Dansk Folkeparti ikke kom igennem med en udvidelse af rammen på 8 milliarder, så skyldes det formentlig, at regeringen holdt igen af frygt for at skabe overophedning af økonomien.
- Det forstår jeg nu ikke rigtig. Under krisen er 40.000 jobs gået tabt i byggebranchen. En udvidelse af rammen med de otte milliarder ville kun have svaret til 10-12.000 nye arbejdspladser, siger Jesper Nygård.
I Landsbyggefonden oplyser man, at en stor del af de ophobede renoveringsprojekter er langt fremme. Mange af dem skal kun gennem den endelige behandling i kommunen, og så kan de sættes i licitation. Et foreløbigt skøn siger, at adskillige projekter vil kunne komme i gang med selve det fysiske arbejde i løbet af anden halvdel af 2011.
Og der nok at tage af. Køen på de otte milliarder rummer projekter fra 200 boligområder med i alt 45.000 boliger beliggende i 55 forskellige kommuner.
- Nu kan vi gå i gang med at løse de boligpolitiske problemer. Men det er jo langtfra husene og deres tilstand, der alene skaber de problemer, regeringen så gerne vil have løst. Vi i boligsektoren kan jo ikke løse de socialpolitiske problemer, der danner grobund for problemerne i de udsatte områder.
- Det drejer sig om at skaffe arbejdspladser, skaffe uddannelsespladser og fjerne fattigdomsproblemerne. De fysiske løsninger i boligområderne er forudsætningen for at komme problemerne til livs. Men regeringens ambition om at gøre ghettoerne til en del af samfundet igen lykkes først, når også de socialpolitiske problemer bliver løst. Så vi savner i boligsektoren at se regeringens initiativer på det område, siger Jesper Nygård.
Iøvrigt rummer boligforliget en genforhandlingsklausul. Specielt Radikales og DF's ambition er, at få køen af renoveringsprojekter afviklet. Derfor skal forligspartierne mødes en gang årligt for at drøfte, om afviklingen går hurtigt nok. Underforstået om der skal flere midler til.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.