
AALBORG: En ny beskæftigelsesreform er nærmest en fast nytårstradition, jokede Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), da han i sin egenskab af formand for KL's arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg gav et oplæg til KL's Kommunaløkonomiske Forum om den fremtidige kommunale beskæftigelsesindsats.
Tradition eller ej - dette års reform adskiller sig fra de tidligere ved at flytte fokus fra, hvad kommunerne gør, til hvad der kommer ud af det. En fornuftig ændring, fandt han.
Helt konkret udmønter det sig i store ændringer i refusionerne og ‘et enormt gennemslag' i den kommunale økonomi: De første fire uger bliver refusionen 80 pct.: i ugerne 5 til 26 40 pct., i ugerne 27-52 30 pct. og over 52 uger 20 pct.
- Det bliver svinedyrt at have borgere på langvarig forsørgelse, oversatte Jacob Bundsgaard.
Desuden:
- Fra at være et område så gennemreguleret, at det næsten ikke kunne betale sig at bruge politiske kræfter på det, så bliver det nu i den grad et område, det kan betale sig at arbejde politisk med. Og hvor det kan være dyrt at lade være, sagde Jacob Bundsgaard.
Nøglespørgsmål som alle kommuner bør stille sig selv
Vismand og professor ved Aarhus Universitet, Michael Svarer, supplerede med en række nøglespørgsmål, som kommunerne bør stille sig selv som forberedelse til, at de nye refusionsregler træder i kraft ved næste årsskifte:
Hvilke konsekvenser får det for min kommune? Hvis det bliver dyrere, hvad er så grunden? Skyldes det modtagere af arbejdsløshedsdagpenge, af sygedagpenge, eller af kontanthjælp? Prioriterer vi rigtigt i forhold til de nye regler? Skal vi skifte fokus fra indsatser, der giver refusion på kort sigt til indsatser der virker på lang sigt? Og så videre.
Som eksempel på en omlagt indsats præsenterede direktør for økonomi- og arbejdsmarkedsområdet i Hjørring Kommune, Leif J. Jensen, sin kommunes udvidede rehabiliteringssatsning, der tidligere er omtalt af dknyt. Foruden beløbsstørrelsen på 125 mio. kr. er det særligt bemærkelsesværdige ifølge Leif J. Jensen, at et byråd i enighed er gået ind for noget, der først giver pengene tilbage i 2018, altså efter valgperiodens udløb.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.