AALBORG: Aalborg Kommune har indledt en undersøgelse af sagen om en dement kvinde, der fredag døde på et af kommunens plejehjem, som følge af at hun var spændt fast til sin seng i et fikseringsbælte. Opgaven er lagt ud til et uafhængigt tilsynsfirma, fortæller Jan Nielsen, direktør for ældreområdet i Aalborg, til Ritzau.
- Vi vil sandsynligvis senere i dag sende en meddelelse ud (om sagen, red), siger han mandag morgen.
Direktøren har, samtidig med at han bestilte undersøgelsen, udbedt sig en statistik fra plejehjemmene om, hvor ofte fikseringer finder sted. Jan Nielsen oplyser, at det er meget sjældent, at beboere på kommunens plejehjem bliver fikseret.
Det kunne være undgået
Men sagen kunne og burde være undgået. Det siger Karen Stæhr, formand for Social- og Sundhedssektoren hos fagforeningen FOA, der har mange plejehjemsmedarbejdere som medlemmer.
Torsdag aften blev den ældre kvinde lagt i sin seng af to plejere på plejehjemmet Lollandshus. Først klokken fem om morgenen næste dag opdagede nattevagten, at kvinden var blevet kvalt. I flere timer har der ikke været noget opsyn, selv om kvinden lå i fikseringssele.
Og det er helt i strid med reglerne ifølge Karen Stæhr.
- Der skal altid sidde en fast vagt enten lige uden for døren eller indenfor. Man må absolut ikke forlade en borger eller patient, som man har fikseret i et bælte. Der skal holdes meget nøje øje. Som minimum skal personen tilses meget ofte, siger hun.
Karen Stæhr har ikke kendskab til lignende sager som den fra Aalborg.
- Jeg har simpelthen ikke tidligere hørt, at man fikserer ældre demente borgere for at holde dem i ro. Det er helt uhørt. Vores medlemmer på plejehjem er ansat til at drage omsorg for de ældre, siger hun.
Ifølge TV2/Nords oplysninger har en overlæge på Aalborg Universitetshospital anmeldt episoden til politiet.
Politianmeldt
Der er stadig en række forhold omkring kvindens død, der er usikre. De skal altså nu undersøges. Dog ved man, at ambulancefolk forgæves forsøgte at genoplive den ældre kvinde, som på det tidspunkt, da hun blev fundet, havde en kropstemperatur på 33 grader.
Ifølge TV2/Nords oplysninger har en overlæge på Aalborg Universitetshospital anmeldt episoden til politiet. Og spørger man Ældre Sagen, kan de ansatte muligvis straffes for dødsfaldet.
De henviser til en sag fra 2000, hvor en nattevagt på et plejehjem i Gentofte Kommune efterlod en dement beboer i en sele på et toilet.
De ansatte blev dengang dømt efter straffelovens paragraf 250, der blandt andet taler om at hensætte en person i en hjælpeløs tilstand, der kan medføre døden. Dengang blev nattevagten straffet med betinget fængsel og en bøde på 2000 kr. for at have efterladt en dement beboer i en sele på et toilet.
Desuden blev to aftenvagter idømt dagbøder.
ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.