dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Delvis nedlukning udvides til hele landet onsdag

OPDATERET: Fra onsdag eftermiddag kl. 16 omfattes hele landet af de skærpede restriktioner.
15. DEC 2020 12.52
TEMA: Corona

Den delvise nedlukning af samfundet, som i øjeblikket omfatter 69 kommuner, vil blive udvidet, så den kommer til at omfatte hele Danmark.

Det har borgmestrene fra de resterende 29 kommuner fået at vide på et virtuelt møde med sundhedsminister Magnus Heunicke tirsdag kl. 14.

Det oplyser blandt andre Sønderborg Kommune.

"Høje smittetal betyder, at Sønderborg Kommune sammen med resten af landets kommuner nu også bliver omfattet af de skærpede Covid-19 tiltag, der allerede gælder i 69 kommuner. Restriktionerne træder i kraft med virkning fra onsdag den 16. december kl. 16 og gælder til og med den 3. januar 2021," oplyser kommunen.

"De betyder blandt andet, at de ældste skolelever sendes hjem, biblioteker lukker, og det er slut med indendørs idrætsaktiviteter," hedder det videre. 

Vi retter ind

I forvejen gjaldt den delvise nedlukning alle kommuner i Region Hovedstaden minus Bornholm, hele Region Sjælland, hele Region Midtjylland samt Odense, Aalborg, Middelfart, Vejle og Fredericia kommuner. Nu kommer også resten af Syddanmark og Nordjylland med.

Flere borgmestre erklærer sig klar til nye restriktioner.

- Jeg er helt med på, at vi er nødt til at gribe ind, så det ikke løber os af hænde. Vi vil omgående gøre det, som ministeriet finder er nødvendigt og rette ind efter det, siger Langelands borgmester Tonni Hansen (SF) til TV2 Fyn.

Ærø har ikke haft nogen smittede i ugevis, men er også parat til skrappere regler.

- Vi retter os selvfølgelig efter de restriktioner, der måtte komme, siger Ærøs borgmester, Ole Wej Petersen (S).

Borgmester i Assens Søren Steen Andersen (V) siger til TV2 News om budskabet på mødet:

- Det kan ikke afvises, at der kan komme yderligere nationale eller lokale restriktioner, men det tager vi, når det kommer. Det vigtige er at bevare roen, og at alle borgere forholder sig aktivt i det her og tager hensyn til hinanden, siger han.

Det gælder fra onsdag i alle kommuner:

Skole og uddannelse:

 • Elever i grundskolen sendes som udgangspunkt hjem, og der overgås til fjernundervisning.
 • Elever i 0.-4. kl. og sårbare børn og unge undtages.
 • Elever og kursister på ungdoms- og voksenuddannelser sendes hjem, og der overgås til fjernundervisning.
 • Sårbare elever og kursister og uddannelser med særlig samfundsmæssig betydning, herunder certifikatkurser, undtages.
 • Prøver og eksaminer kan gennemføres.
 • Folkehøjskoler, frie fagskoler og efterskoler i hele landet kan ikke opstarte nye korte kurser over julen (gælder hele landet).
 • Det anbefales, at dagtilbud, skoler og uddannelsesinstitutioner ikke deltager i julegudstjenester
 • Frem til 10. januar 2021 vil der være en glidende overgang for de elever og kursister, der har været sendt hjem.

Arbejdspladser:

 • Offentlige arbejdsgivere opfordres til at sende alle medarbejdere, der ikke varetager kritiske funktioner, hjem. De pågældende bør så vidt muligt arbejde hjemmefra.
 • Private arbejdsgivere opfordres kraftigt til at sikre, at medarbejdere, der har mulighed for at varetage deres arbejde uden fysisk fremmøde på arbejdspladsen, gør dette. 

Sport og fritid:

 • Steder, hvor der udøves idræts-, forenings- og fritidsaktiviteter, skal holde indendørsarealer lukket for offentligheden. Professionelle idrætsudøvere kan fortsat anvende indendørsarealer, som er lukket for offentligheden. Der kan fortsat afvikles udendørs idrætsarrangementer med op til 500 personer til stede.
 • Det gælder blandt andet lege- og badelande, idrætshaller, svømmehaller, trænings- og fitnesscentre, spillehaller og kasinoer, foreningslokaler mv.
 • Indendørsarealer i forlystelsesparker, zoologiske haver, akvarier og lignende skal også holde lukket for offentligheden.
 • Muligheden for at være op til 50 personer til stede ved idræts- og foreningsaktiviteter for børn og unge op til 21 år finder ikke anvendelse. Der må herefter som udgangspunkt kun være 10 personer til stede på samme sted samtidig ved sådanne aktiviteter. Indgår også i Hovedstadspakken.

Kultur:

 • Kulturinstitutioner skal holde indendørsarealer lukket
  for offentligheden.
  Det gælder blandt andet teatre, koncertsale, spillesteder, museer, kunsthaller, kulturhuse, biografer, biblioteker (aflevering og udlån til forsknings- og undervisningsbrug undtages), aftenskoler, daghøjskoler, Folkeuniversitetet samt musik- og kulturskoler.

Restauranter, handel m.v.

 • Serveringssteder (restauranter, caféer, barer mv.) skal holde lukket for servering til indtagelse på stedet. Der er fortsat mulighed for take-away.
 • Der opfordres til, at familier mv. kun foretager indkøb af julegaver én person ad gangen. Indgår også i Hovedstadspakken.
 • Der opfordres til at gennemføre en række adfærdsregulerende tiltag i detailhandlen med henblik på at mindske trængsel og højne efterlevelsen af sundhedsmyndighedernes anbefalinger. 

 

Artiklen er løbende opdateret, senest 15.13.