Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
De mindste skolebørn skal snart i skole igen.
Foto: Mikkel Berg Pedersen, Ritzau Scanpix

De yngste skolebørn skal tilbage i skole på mandag

Der bliver skærpede regler, blandt andet skal børnene kun være i deres stamklasse. Nødundervisning fortsætter indtil juli, og ansatte skal testes jævnligt.

Fra på mandag 8. februar vender 0.-4. klasserne tilbage i skoler og SFO'er, oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) mandag aften på et pressemøde.

Det bliver dog til en lidt anden hverdag end normalt.  

Elever kommer til kun at være sammen med deres egen klasse og få lærere, både i timer og i frikvarterer. Det sker af hensyn til både lærere og elever, fremhævede Pernille Rosenkrantz-Theill.

- Børn kan ikke finde ud af at overholde afstandskrav, og derfor er vi nødt til at sige, at de gerne må kramme og lege i deres klasse, men at de ikke kan være sammen med dem fra parallelklasserne, sagde hun.

Lærermøder skal ikke holdes fysisk på lærerværelserne, de skal foregå online, uddybede hun senere. Tiden på skolen skal bruges på at undervise, ikke på møder.  

Krav om mundbind for forældre

Det bliver fra mandag et krav, at forældre og andre besøgende skal bære mundbind eller visir, hvis de kommer inden for på både skoler, SFO'er og daginstitutioner.

Børne- og undervisningsministeren forventer, at der inden for kort tid - før vinterferien - kommer en afklaring om eksamener og afgangsprøver. Hun forsikrede, at skoler og uddannelser har høj prioritet, men at sundhedsmyndighederne desværre ikke nu kan anbefale at lade de ældre elever eller ungdomsuddannelserne vende tilbage. 

Hun oplyste, at et flertal i Folketinget støtter, at folkeskolen fortsætter med nødundervisningsreglerne frem til sommerferien. Dermed kan skolerne bedre indrette undervisningen efter, hvad den enkelte klasse har brug for efter flere uger med hjemmeundervisning, uden krav om minimumstimetal, tvungne læringsmål og særligt pensum. 

Test af personalet

Endelig kommer der en omfattende, kontinuerlig testindsats for personalet i skolerne, oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Vi styrker testtilbuddet til personale i grundskole og SFO. Der kommer et omfattende testprogram for lærere, pædagoger og andet relevant personale. Det er vi i gang med at sætte op, og det vil selvfølgelig løbende blive udbygget, sagde han.

Sundhedsministeren understregede, at der er tale om en meget lille, forsigtig genåbning, og at det er en forudsætning, at alle øvrige restriktioner fortsat bliver overholdt.

Genåbningen for de yngste elever vil give en stigning i det daglige smittetal fra omkring 300 til omkring 600 i slutningen af marts, har Statens Serum Institut regnet sig frem til ifølge direktør Henrik Ullum. Tilsvarende ventes det daglige antal nye indlæggelser at stige fra cirka 20 til cirka 40.

Læs pjece om genåbning af skolerne her.

De præcise retningslinjer vil blive fastlagt i samarbejde med sundhedsmyndighederne og offentliggjort af Børne- og Undervisningsministeriet.