De allermindstes møder med scenekunst skal styrkes
Foto: Ditte Valente, Aprilfestival

De allermindstes møder med scenekunst skal styrkes

Holbæk er årets værtskommune for Aprilfestival, der netop er blevet støttet af Nordeafonden.

HOLBÆK: De mindste børn skal klædes bedre på til at møde scenekunsten, og Teatercentrum i Danmark, der er en institution under Kulturministeriet, har nu fået et millionbeløb til at arbejde mere intenst med netop denne målgruppe, oplyser sammenslutningen.

I forbindelse med Aprilfestival – teater for små & store, der er verdens største festival af sin art, bliver der nu mulighed for at arbejde mere intenst med aldersgruppen 0-6 år. Dette sker takket være en bevilling på 1,5 mio. kr. fra Nordea-fonden. Pengene skal bruges over tre år til at finansiere en række aktiviteter, der har fået overskriften 'Festivalens Hjerte', og som skal styrke de første møder mellem børn og professionelt teater på Aprilfestivalen, som arrangeres hvert år i samarbejde med en ny værtskommune. I år foregår festivalen i Holbæk i dagene 19.-26. april. 

Ambitionen med projektet er at få teateroplevelserne til at blomstre hos de 0-6-årige ved at opkvalificere bl.a. forældre, pædagoger og andre voksne, som er tæt på børnene i det daglige. Dette skal ske gennem workshops med kunstnere, hvor børnene bliver introduceret til metoder, der kan styrke kvaliteten af mødet mellem teatret og børnene. 

- Vi ønsker at sætte fokus på oplevelsen, på nuet, på nærværet og på refleksionen ved hjælp af metoder udviklet i samarbejde mellem kunsterne og pædagoger. Og vi er interesseret i den læring, man opnår gennem sanser, følelser og oplevelser, fortæller Henrik Køhler, der er direktør for Teatercentrum, og han fortsætter:

- Værdien af børn og unges møde med kunsten kan i vores øjne ikke undervurderes. Og mødet med kunst er essentielt også for de mindste børn, men der er en tendens til først at tage børns refleksioner alvorligt, når de kan udtrykke dem i ord, og det, synes vi, er helt forkert.

Med projektet 'Festivalens Hjerte' ønsker Teatercentrum også at sætte fokus på, at der er et før, et under og et efter i forhold til det at gå i teatret. Fordi teateroplevelsen er en begivenhed, der strækker sig ud over selve teaterforestillingen.

'Festivalens Hjerte' er også et fysisk rum, der placeres centralt i kommunen under Aprilfestivalen. Rummet kommer til at indeholde børnenes egne personlige refleksioner i forhold til det, de har oplevet i teatret. Hvad børnene præcis vil kunne finde på at lave, er det kun fantasien, der sætter grænser for. Børnene vil få mulighed for at tage deres forældre med og vise dem rundt i udstillingen, og en del af rummet vil være omdannet til et værksted, hvor børnene under professionel vejledning vil kunne arbejde videre med deres oplevelser.

ka

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt