Danskernes kulturarv flytter i nyt moderne skatkammer

Nationalmuseet flytter nu to tredjedele af sin samling – den danske kulturarv – ind i moderne, klimatiseret og lavenergi-drevet magasin i Vinge uden for Frederikssund, hvor genstandene kan opbevares sikkert i flere generationer.
16. MAJ 2022 8.33

Nu flytter danskernes kulturarv ind i nyt, moderne magasin i Vinge uden for Frederikssund. Omgivet af hegn, voldgrav og gemt bag tykke betonvægge ligger det nye hjem, oplyser museet, der forventer, at det vil vare ti år, før sidste genstand kan sættes på plads i det nye, gigantiske magasin.

Nationalmuseets samling består af mere end to millioner genstande, som samlet udgør 42.000 m3. To tredjedele af disse (svarende til 28.000 m3) flytter ind i det nye magasin, der har moderne opbevaringsfaciliterer og optimale indeklimaforhold.

60aecab5-6019-4cc3-8acf-70deb2c2d197-w_960 - Bygningen er designet, så den i sig selv fungerer som et moderne klimaanlæg, hvilket sikrer et lavt energiforbrug året rundt. Indeklimaet er godt, logistikken er effektiv og sikkerheden er i top, hvilket betyder, at vi i mange generationer frem kan passe rigtig godt på kulturarven og samtidig gøre den lettilgængelig på den mest driftsøkonomiske måde, siger museets chef for Magasinering og Kulturhistorisk konservering, Anne-Kathrine Kjerulff.

Inden museumsgenstandene kan flytte ind i det nye magasin, bliver de behandlet mod skadedyr ved frysning, så der ikke kommer ubudne gæster med ind, der ødelægger kulturarven. Registreringen bliver tjekket, eventuelle fejl rettet, og findes der ikke fotos af genstandene, bliver de fotograferet.

Magasinet er desuden indrettet med en ”skadestue” til reparation af beskadigede genstande og et såkaldt ”anoxiarum” til behandling mod skadedyr. Der er også faciliteter, så forskere kan studere samlingen på stedet.

Lavenergi-baseret magasin

Magasinet er konstrueret, så der skal bruges meget lidt energi for at holde et optimalt og stabilt klima omkring kulturarven. Det bygger på en videreudvikling af erfaringerne fra andre lavenergibyggerier i Danmark.

Gulvet er ikke isoleret og fungerer dermed som køleflade om sommeren og varmeflade om vinteren, hvilket holder temperaturen mellem 7 og 14 grader. En lille smule affugtning holder luftfugtigheden stabil.

Magasinet bruger derfor lav energi året rundt. Et typisk klimatiseret magasin har almindeligvis et energiforbrug på ca. 30 kwh pr. m3, mens magasinet i Vinge er beregnet til at bruge mindre end 1 kwh pr. m3.