Især vind, men også i væsentlig grad sol, er fremtiden i det danske energisystem. Det afslørede klima- og energiminister Lykke Friis fredag, hvor sløret blev løftet for, hvad regeringen vil satse på for at gøre Danmark uafhængig af fossile brændsler.
Skal det omsættes til praksis i virkelighedens verden, så er en væsentlig del af løsningen gemt under jorden - i fjernvarmesystemet. Det skal Dansk Fjernvarme på tirsdag diskutere med Lykke Friis, når hun gæster brancheorganisationen i Fjernvarmens Hus i Kolding. Det oplyser Dansk Fjernvarme.
Fjernvarmen er svaret på, hvordan man får massedistribueret grøn og miljøvenlig energi ud til de enkelte husstande. Det sker i form af varmt vand i rør. Vandet kan varmes op på mange måder, og giver brugen af vedvarende energikilder de dimensioner, der er afgørende.
- Skal vi nå de ambitiøse mål om at være et grønt, bæredygtigt samfund og blandt verdens tre mest energieffektive lande, så er der ingen vej udenom at tænke i helheder frem for i matrikler. Men gør vi det, så kan det til gengæld lykkes0, siger direktør Jørgen G. Jørgensen fra Dansk Fjernvarme.
Teknologierne er i dag til rådighed. Fjernvarmen kan levere balancen ved at lagre energi, når den er i overflod, og frigive energi, når solen ikke skinner eller vinden ikke blæser.
Vedvarende energi indgår allerede i stor stil i fjernvarmen, hvor solvarme, affaldsforbrænding, biomasse, overskudsvarme fra industrien og geotermi er med til at sikre varme og varmt brugsvand til de 62 procent af de danske boliger, der har fjernvarme.
Fjernvarmen har med den videnskabelige rapport Varmeplan Danmark, som Rambøll og Aalborg Universitet har udarbejdet, vist, hvad der skal gøres. En af de forholdsvis let tilgængelige ting er at konvertere områder med individuel naturgas til fjernvarme. Det vil direkte kunne aflæses positivt i forhold til at være afhængig af udenlandske forsyninger af olie og gas, når Danmark i 2012 ventes at skulle importere naturgas og olie frem for som i dag at eksportere.
mou
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.