Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Danmark med i globalt coronastudie om psykisk helbred

Studiet vil finde ud af, om omfanget af forskellige landes nedlukning påvirker den psykiske trivsel.

Danmark er med i et globalt studie, der skal undersøge den mentale tilstand under coronapandemien i flere end 60 befolkninger. Det oplyser Statens Institut for Folkesundhed (SIF).

Studiet skal kortlægge, hvordan coronavirussets hærgen påvirker det mentale helbred ved at sammenligne forskellige landes befolkningers psyke i krisetiden over tid. 

Et halvt år efter krisen skal de deltagende personer igen svare på spørgsmål om deres mentale tilstand. Det skal ske igen et år efter. På den måde kan forskerne vurdere påvirkningen.

For at studiet kan lykkes, skal tusindvis af borgere i hvert land svare på et digitalt spørgeskema. Ifølge instituttet tager det cirka en halv time at udfylde. 

Der er et spørgeskema til voksne og et til børn. Er man under 18 år, skal man have samtykke fra en forælder eller værge for at svare. Blandt andet skal man svare på, hvordan ens humør har været de seneste to uger sammenlignet med før coronakrisen.

Hjælp til sårbare grupper

Forskerne håber at få et indblik i, hvorvidt omfanget af et lands nedlukning har en effekt på borgernes psykiske tilstand.

De håber også på at få viden om, hvorvidt folk i de hårdest ramte lande er mere bekymret for smitte med coronavirus end i lande, der er mindre hårdt ramt af virusset. Desuden er sigtet at få bedre redskaber til at hjælpe særligt sårbare grupper.

Lau Caspar Thygesen, der er professor hos SIF og dansk forskningsleder på projektet, mener, at studiet vil kunne bruges, hvis en ny pandemi rammer:

- Det vil give os mulighed for bedre at afhjælpe effekterne af krisen, målrette forebyggende indsatser og forhåbentligt også bidrage med relevant viden i tilfælde af fremtidige pandemier, siger Lau Caspar Thygesen.

Den danske del af undersøgelsen sker desuden i samarbejde med Psykiatrisk Center København og Psykiatrifonden.

Ritzau