Coronapas blev lanceret trods advarsler om snyd

KORT NYT8. SEP 2021 13.50

TEMA: Corona

Det landsdækkende coronapas blev i al hast lanceret, selvom de ansvarlige myndigheder var advaret om risikoen for deling af passet. Men den advarsel valgte Sundhedsdatastyrelsen og Digitaliseringsstyrelsen at ignorere. Det fremgår af en aktindsigt, som ITWatch har modtaget.

Aktindsigten indeholder en lang korrespondance blandt medlemmerne af det såkaldte advisory board, der har haft til opgave at rådgive Digitaliseringsstyrelsen og Sundhedsdatastyrelsen under udviklingen af coronapas-appen. Referater fra boardets møder viser, at der på et ekstraordinært møde i april blev fremført flere bekymringer ved coronapassets design, som bl.a. gik på, at det ville være for nemt at tage screenshots af appen og dele dem. Herefter fulgte flere mailkorrespondancer og møder, inden appen blev lanceret 28. maj - stadig med løsninger, som efterlod mulighed for misbrug.

"Da løsningen skulle lanceres så hurtigt som muligt, var man ved lanceringen fuldt ud bevidste om, at der løbende ville blive foretaget justeringer på løsningen, og at den først lancerede version ikke nødvendigvis var den endelige version. Således blev der allerede i dagene og ugerne umiddelbart efter lanceringen foretaget ændringer eksempelvis med tydeligere visninger af vandmærke og animationer," skriver ansvarlig i Digitaliseringsstyrelsen Adam Lebech i et svar til ITWatch.

ibs