DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
CO<sub>2</sub>-fangst slet ikke med i præmisser for lukkeliste
Argo i Roskilde - ejes af Greve, Køje, Lejre, Roskilde, Solrød, Odsherred, Holbæk, Kalundborg og Stevns kommuner.
Foto: Christian Lindgren, Ritzau Scanpix

CO2-fangst slet ikke med i præmisser for lukkeliste

Forbrændingsanlægget Argo i Roskilde er et af de få, der teknologisk og størrelsesmæssigt er fremtidssikret til at kunne anvende teknologier som CO2-fangst, men er udset til lukning.

Et af de nyeste og mest miljørigtige affaldsforbrændingsanlæg, Argo i Roskilde, er landets tredjestørste, og her spærrede man øjnene op, da det viste sig at være med blandt de ti værker, der er udset til lukning af KL.

KL har som en bunden opgave peget på, hvilke værker der bedst kan undværes, når det gælder om at bringe den samlede kapacitet for klimabelastende affaldsforbrænding ned, men også givet udtryk for, at det var en bunden opgave, og at der nu forestår en politisk forhandling om den endelige liste.

I et debatindlæg på DK Nyt - af bestyrelsesformand Niels Hörup (V) og direktør Trine Lindegaard Holmberg - lyder det fra Argo, at anlægget er et af de få anlæg, der teknologisk og størrelsesmæssigt er fremtidssikret til fx at anvende nye teknologier som CO2-fangst.

"Muligheden for at foretage CO2-fangst bliver helt afgørende for at nå målsætningen om en 70 pct.  reduktion af CO2-udledningen", lyder det fra Argos topfolk, der ser det som en stor mangel i KL's analyse, at netop potentialet for CO2-fangst ikke er taget med.

Over for DK Nyt uddyber Trine Lindegaard Holmberg:

- Fangst af CO2 har vi endnu ikke i Danmark, og teknikken er afgørende for, at vi kan nå de nationale klimamålsætninger. Etablering af CO2-fangst er hensigtsmæssig under følgende forudsætninger:

  • At anlægget har en vis størrelse (for at investeringen kan betale sig)
  • At anlægget har en lang restlevetid (for at investeringen kan betale sig)
  • At anlægget er tilknyttet et fjernvarmenet med gode og fleksible muligheder for varmeafsætning, idet CO2-fangst-processen udvikler varme.
  • At anlægget er placeret i nærheden af andre anlæg, således at der er mulighed for at etablere en infrastruktur omkring transport af CO2

Også klimaanalytiker i den grønne tænketank Concito Tobias Johan Sørensen taler i et blogindlæg imod at lukke Argo - af de samme grunde. Han nævner punktkilder som affaldsforbrændingsanlæg som egnede til at afprøve CO2-fangst og mener, der blandt andet af den grund er behov for at genoverveje den politiske aftale for affald.