dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
To virksomheder gik i 2014 sammen om at byde på to opgaver om vejmarkering. Højesteret har tidligere fastslået, at firmaerne i den ene aftale handlede i strid med forbud mod konkurrencebegrænsende aftaler. Nu tager Københavns Byret hul på en straffesag om to aftaler. (Arkivfoto.)
Signe Goldmann, Ritzau Scanpix

Chefer risikerer fængsel i vejstribe-sag

I 2019 vurderede Højesteret, at en aftale om bud på en opgave om vejstriber havde konkurrencebegrænsning til formål. Nu er sagen for byretten som en straffesag.

Der var tale om kartelaftaler af grov beskaffenhed, da to af de største danske entreprenører inden for vejmarkering i 2014 to gange afgav samlet bud.

Det mener Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, der har tiltalt de to firmaer samt tre chefer for brud på konkurrenceloven. Torsdag begynder sagen i Københavns Byret.

Allerede i november 2019 var Højesteret inde og vurdere den ene af aftalerne mellem Eurostar Danmark A/S og LKF Vejmarkering A/S, der i dag hedder GVCO ApS.

Det handlede om en konsortieaftale fra marts 2014 om et udbud fra Vejdirektoratet om opgaver med vejmarkering i tre af direktoratets fem distrikter. Konsortiet vandt udbuddet med den samlet set laveste pris på de tre distrikter.

Den øverste domstol skulle vurdere, om det var rigtigt, da Konkurrencenævnet afgjorde, at firmaerne handlede i strid med et forbud mod konkurrencebegrænsende aftaler ved aftalen i marts 2014.

Højesteret kom frem til, at de to firmaer i forhold til udbuddet måtte anses for konkurrenter. Ifølge retten måtte aftalen i sig selv anses for at have haft en konkurrencebegrænsning til formål.

Tre chefer på anklagebænken

Når sagen nu begynder i Københavns Byret, er der tale om en straffesag, hvor SØIK ifølge anklageskriftet stiller krav om en bødestraf til firmaerne.

Her er der foruden aftalen fra marts 2014 rejst tiltale for, at selskaberne i februar 2014 skal have indgået en kartelaftale ved et andet udbud om vejmarkering fra Vejdirektoratet.

Tre chefer er også på anklagebænken i sagen. De risikerer at blive idømt fængselsstraf. Der er tale om direktøren for Eurostar Danmark samt to chefer fra daværende LKF Vejmarkering. De nægter sig alle skyldige.

At male striber på statslige veje er ikke nogen lille forretning. Markedet for vejmarkering omsatte i 2014 årligt for cirka 200 mio. kr., fremgår det af en dom fra Sø- og Handelsretten.

Advokaten for Eurostar oplyser, at virksomheden ikke ønsker at udtale sig på nuværende tidspunkt, mens advokaten for GVCO ApS oplyser, at GVCO vil frifindes. Straffesagen ventes afsluttet efter nytår.

Ritzau

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/chefer-risikerer-faengsel-i-vejstribe-sag

GDPR