Byrådsmedlemmer afspejler ikke befolkningen
Kommunalvalgsmøde i 2005 med hjemløse på Hjemløsekollegiet i Valby. Mennesker, der står uden for arbejdsmarkedet er en af de store grupper af vælgere, som mangler repræsentation i landets byråd.
Foto: Nils Meilvang, Ritzau Scanpix

KV21:
Byrådsmedlemmer afspejler ikke befolkningen

Sammensætningen af landets byråd har næsten uendeligt mange skævheder i forhold til befolkningen, og det er umuligt at rette op på ved valgene, fortæller Roger Buch i podcasten Vi nørder valg.
15. MAJ 2021 8.50

PODCAST: Byrådsmedlemmer er meget langt fra at afspejle befolkningssammensætningen i kommunerne. 

- Der er nærmest uendeligt mange skævheder, siger lektor Roger Buch i podcasten om kommunalvalget Vi nørder valg.

Han forttæller blandt andet, at Danmarks Statistik har påvist, at der blandt kommunalpolitikere er en klar overvægt af boligejere, mens der er langt færre lejere, end der er i befolkningen.

Der er også store skævheder, når det kommer til uddannelse, indkomst, etnicitet, alder og køn. Kun en tredjedel af landets byrådsmedlemmer er kvinder, mens de udgør lidt over halvdelen af befolkningen.

Kønsubalance

Køns-skævheden har dog været langt større. Roger Buch har fundet tal fra 1909, det første kommunalvalg, hvor kvinder havde valgret. Her blev der valgt 127 kvinder ind og 9.770 mænd.

I podcasten kommer Roger Buch også ind på demokratiforskere, som taler for, at de valgte forsamlinger skal suppleres med et panel af borgere udpeget på baggrund af statistiske oplysninger om befolkningens sammensætning.

Lyt til Vi nørder valg