DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Byrådene satte rekord i budgetharmoni efter udligningsreformen

Enstemmighed om 2021-budgettet i 53 af 98 byråd. Kun fire besluttet med smalle flertal på en enkelt eller to stemmer.

Udligningsreformens ændringer i omfordelingen af penge mellem kommunerne rummede potentiale til utilfredshed i stort set alle kommuner, enten fordi ændringerne decideret kostede dem penge, eller fordi de ikke gav dem så meget som håbet. Det var ventet på forhånd. Hvad ingen derimod havde set komme, var en hidtil uset enighed internt i byrådene, da 2021-budgetterne skulle vedtages.

Tendensen til enighed forekom både i udligningsreformens vinder- og taberkommuner. I kommuner, der fik flere penge ud af reformen, ville alle partier gerne være med til at bestemme, hvor de skulle bruges, og i kommuner med tab på udligningsreformen rykkede man i vidt omfang sammen om at klare skærene. 

I 53 ud af de 98 byråd var der enstemmighed. I yderligere seks kommuner var man kun én stemme fra enstemmighed. Det er klar rekord i denne valgperiode.

Da 2020-budgetterne skulle besluttes i 2019, var der enstemmighed i 44 byråd, og yderligere ti byråd var kun en enkelt stemme fra enstemmighed. Da 2019-budgetterne skulle besluttes i 2018, var der enstemmighed i 42 byråd, og yderligere 14 byråd var kun en enkelt stemme fra enstemmighed.

Også rekord for de smalle

Til sammenligning var der kun enstemmighed i 38 byråd, og yderligere ti byråd var en enkelt stemme fra enstemmighed, da det sidste budget i foregående valgperiode skulle besluttes (2018-budgettet i 2017).

Tilsvarende i den modsatte ende af skalaen. Fire byråd stemte i år deres budget igennem med smalle flertal på kun en enkelt eller to stemmers overvægt. Også det er rekord i denne valgperiode.

Da 2020-budgetterne skulle besluttes i 2019, var der tilsvarende smalle flertal i seks byråd, og da 2019-budgetterne skulle besluttes i 2018 smalle flertal i syv byråd. Til sammenligning var der smalle flertal i ni byråd, da da det sidste budget i foregående valgperiode skulle besluttes (2018-budgettet i 2017).

De fire smalle flertal i år stod Randers, Slagelse, Hillerød og Syddjurs for. De to førstnævnte har prøvet det før, mens det er engangsforeteelser for de to andre - og i øvrigt 18 af de 19 andre byråd med smalle flertal i de nævnte år. Nummer 19 er Greve, der også har prøvet mere end en gang.

 

Tallene er hentet fra DK Nyts egne opgørelser baseret på redaktionelle omtaler af samtlige budgetaftaler de pågældende år. Se dette års budgetomtaler under DK Nyts Budget 2021-tema.