dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Byggepris til Klimatorium på åbningsdagen
Den nye Klimatorium-bygning, som har fremtrædende plads på Lemvig Havn, blev officielt taget i brug i dag.
Foto: Klimatorium

Byggepris til Klimatorium på åbningsdagen

Danmarks nye internationale klimacenter i Lemvig kåres som årets byggeri.

LEMVIG: Man må formode, at datoen er planlagt. I hvert fald er det på selve åbningsdagen, at Klimatorium i Lemvig i dag, onsdag, bliver kåret som Årets Byggeri 2020.

Danmarks nye internationale klimacenter blev taget i brug i formiddag og skal være et forum for klimatilpasningsprojekter og klimaforebyggelse. Missionen er at udvikle og formidle nye løsninger inden for klimaudfordringer, grøn energi, cirkulær økonomi samt vand og miljø.

Klimatorium skal blandt andet være centrum for et årligt klimamøde.

Med markeringen i dag er der samtidig åbnet en ny klimaudstilling, der kan besøges ved små, guidede besøg fra på fredag. Udearealerne er også klar til brug. Samtidig er Lemvig Vands medarbejdere flyttet ind.

Klimatorium er en del af Coast to Coast Climate Challenge, som er et klimatilpasningsprojekt under ledelse af Region Midtjylland med 52 mio. kr. i EU-støtte, og som består af et samarbejde på tværs af sektorer og 30 partnere og kommuner.

Ikonisk bygning

Prisen som Årets Byggeri er uddelt af et ekspertpanel sammensat af Magasinet Byggeri, som kalder prisen for den danske byggebranches største hæderspris. Den går til de to bygherrer, Lemvig Kommune og Lemvig Vand.

Borgmester Erik Flyvholm (V) er stolt over både bygningen og prisen.

- Vi har fået en ikonisk bygning, der sætter Lemvig på landkortet, og som sætter en flot ramme om fremtidens klimaløsninger, siger han.

Dommerkomiteen peger i sin begrundelse blandt andet på, at det er lykkedes at ”skabe et videns- udstillings- og innovationscenter i Lemvig”. Og videre i begrundelsen:

”Der handles lokalt og tænkes globalt. Det er at tænke på fremtiden og på bæredygtig drift. Og det sker i skøn samklang mellem det private og det offentlige, i en række partnerskaber, som allerede er meget tydelige og omfattende”.

Dommerkomiteen skriver videre, at det er lykkedes af få mange med i Klimatorium-projektet, og at det er vigtigt for succes i fremtiden.

”Energien er der i Lemvig. Der er allerede gjort meget, for eksempel med et kæmpe klimasikringsprojekt ved havnen, med boliger tæt på. Nu er Klimatorium der også og kommer til at spille en vigtig rolle i et langsigtet løft”, slutter begrundelsen.

Byggeriet er udarbejdet af rådgiverne 3XN, Orbicon og SLA. Bygningen vil rumme kontorer, møde- og udstillingslokaler og cafeteria.

ak