Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Søren Brostrøm med Sundhedsstyrelsens anbefalinger for Danmarks gradvise genåbning.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Brostrøm: Børn og unge er ikke forsøgskaniner

Dagens pressebriefing omkring coronasituationen besvarer nogle af de spørgsmål, som man lige nu stiller sig selv i kommuner og regioner. Fx siger undervisningsministeren, at der vil være skoler, der ikke kan åbne efter påske.

Der har næsten været flere ubesvarede end afklarede spørgsmål i forhold til genåbning af institutioner og skoler, siden statsministeren tonede frem med regeringens plan i mandags.

Nogle af dem bliver nu besvaret på en pressebriefing omkring coronasituationen - aktuelt og efter påske. 

Her forsøger blandt andre Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm at gøre det lidt klarere, hvem der må komme i skole og hvornår. Fx skal børn, der bor sammen med syge familiemedlemmer, stadig møde op i daginstitution eller skole, hvis de selv er raske.

- Raske børn vil godt kunne gå i dagtilbud. Det er ud fra en samlet vurdering af, hvad der er sundhedsfagligt forsvarligt, siger Søren Brostrøm på briefingen.

Han understreger også, at der ikke er tale om et forsøg ved gradvist at åbne daginstitutioner og skoler.

– Vi bruger ikke børn, unge og lærere som forsøgskaniner. Det er vores klare vurdering, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Det er ikke et eksperiment, siger han.

Kommunerne står med en stor opgave
KL-formand Jacob Bundsgaard (S) siger, at kommunerne står over for en stor opgave med igen af få hverdagen op at køre på en tryg og sikker måde.

– Der vil være mange steder, hvor man har brug for et længere tilløb, før man kan åbne, siger Jacob Bundsgaard under pressebriefingen.

I mange kommuner er der da heller ikke endnu overblik over, om og hvornår skoler og dagtilbud kan åbne. Det samme erkender børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) også, at der vil være skoler, som ikke er klar til åbning efter påske.

– Rammerne for genåbning skal være på plads, før den enkelte institution og skole kan åbne. Derfor er det heller ikke alle, der kommer til at kunne åbne 15. april, siger ministeren. 

De skal være helt klar til at følge retningslinjerne, inden de kan åbne.

Ifølge Jacob Bundsgaard (S) er det aftalt med regeringen, at de ekstra udgifter, som skoler og daginstitutioner løber ind i som følge af genåbningen, bliver dækket af staten.