
Af Morten Uhrenholdt
I betragtning af, hvor trægt forhandlingerne mellem specielt KL og forhandlingsfællesskabet KTO de seneste måneder har forløbet, så var det overraskende hurtigt, parternes topforhandlere i løbet af fredag-lørdag nåede frem til et forlig.
Forgæves og aflyste forhandlingsmøder betød, at der - udover den overordnede økonomiske ramme - havde hobet sig en del forhandlingstemaer op til det sidste og afsluttende forhandlingsmøde i den forgangne weekend.
Men 27 timer gik der, så kunne de trætte forhandlere sætte punktum for en meget smal aftale med en kneben bevarelse af reallønnen i overenskomstens andet år og en beskeden indrømmelse fra KLs side på temaet om tryghed i en tid med dramatiske besparelser og afskedigelser samt en lille luns til de lavtlønnede pædagoger.
På trygheden blev svaret på organisationernes krav om længere opsigelsesvarsler, omplaceringer, jobbanker og kompetenceudvikling til afskedigede til en aftale om en særlig pulje - ifølge 3F - på op til 80 millioner, som afskedigede LO-medlemmer kan få op til 10.000 kr. fra til efteruddannelse o.lign.
Kun ni måneder uden lønforhøjelse
Ligesom på statens område blev det lønmæssigt en nul-løsning i det første år - d.v.s. faktisk kun de første ni måneder. For til forskel fra de statsansatte, så får de kommunalt ansatte ifølge KTO-formand Anders Bondo andet års lønforhøjelse allerede 1. januar 2012 og ikke 1. april, hvor det første overenskomstår er gået.
1. januar stiger lønnen 1,81 pct. - 1. april ryger lønnen så op på de aftalte 2,65 pct. inclusive hvad reguleringsordningen til den tid måtte have udløst.
De ni måneders 0-løsning i 2011 betyder, at de kommunalt ansatte dermed har tilbagebetalt det løn-forspring, reguleringsordningen i de forløbne år siden 2008 havde skabt. De kommunalt ansatte var ikke kommet helt så langt foran det private arbejdsmarked som de statsansatte. Og det er i hvert fald en del af forklaringen på, at de kommunalt ansatte har opnået et lidt bedre økonomisk resultat end deres statsansatte kolleger.
Ud over de aftalte generelle lønforhold, så er der aftalt mindre puljer til brug for næste uges forhandlinger mellem KL og de enkelte fagforbund.
Og så blev der - de stramme økonomisk rammer til trods - en lille forbedring for de pædagoger, som Lønkommisionen har udpeget som den faggruppe, der har størst problemer med at få hul på ligeløns-problematikken. Ca. 19-20 millioner er der til rådighed for at rette op på de værste skævheder for pædagoger og socialpædagoger.
'Acceptabelt uden at være prangende'
Bredt i KTO-organisationerne er der behersket tilfredshed med forliget. Alle taler om den smalle løsning, det beskedne resultat. Men det var på den anden side, hvad de alle havde ventet på baggrund af lønforspirnget og den generelle økonomiske situation i samfundet.
'Acceptabelt uden at være prangende' er formanden for Socialpædagogerne, Benny Andersens, karakteristik af resultatet. Han kalder det for det muliges kunst, og glæder sig over, den lille indrømmelse på pædagogernes lønproblemer:
- Aftalen er ikke noget at prale af, men jeg er fx meget tilfreds med, at vores krav om en særlig pose penge til Socialpædagogerne er blevet mødt med anerkendelse. Vi rejste kravet om en særlig begunstigelse af Socialpædagogerne under arbejdet med Lønkommissionen. Det er ganske vist ikke en stor pose penge, men anerkendelsen af vores særlige ligelønsproblem er værd at tage med, siger Benny Andersen.
Manglende tryghed - manglende ansvarlighed
Formanden for det andet pædagog-forbund, BUPL, Henning Pedersen, kalder forligets beskedne indhold på trygheden for 'manglende ansvarlighed' fra KLs side. Forligets økonomiske resultat kalder han 'bedre end forventet', og så hæfter han sig som Benny Andersen ved den særlige pædagog-pulje:
- De 20 millioner kr. er et meget lille skridt i retning af at løse det særlige lønproblem, som pædagogerne har. Vi har aldrig forventet, at problemet ville blive løst med ét slag og kæmper videre efter forhandlingerne og på alle fronter for ligeløn til pædagogerne. Men vi ser denne lille indrømmelse som et vigtigt tegn på, at budskabet fra lønkommissionen er forstået, siger altså BUPL-formand Henning Pedersen.
Formanden for HK Kommunal, Bodil Otto, betegner resultatet som 'hæderligt', og er godt tilfreds med tryghedspuljen. Hun siger om det økonomiskle resultat:
- Det vigtigste for os er, at vi har sikret en lønstigning til medlemmerne. Med en lønstigning på i 2,65 procent, er vi nået frem til at ganske hæderligt resultat i forhold til udgangspunktet inden forhandlingerne, og det er jeg meget tilfreds med, lyder det fra Bodil Otto.
Arbejdsgiverholdninger fra en fjern fortid
FOA-formand Dennis Kristensen er tilsyneladende den mindst tilfredse forbundsformand. Han siger om resultatet at 'det ville være korkert at sige, at vi er begejstrede. Forliget er magert - og det er blevet til i en krisetid'.
Han er særligt skuffet over resultatet på tryghedstemaet:
- Vi ved godt, at der ikke er mange midler at forhandle om - og man kan heller ikke sige andet end, at fagbevægelsen udviser et solidt samfundshensyn med denne aftale - men det er alligevel særdeles bemærkelsesværdigt, så iskoldt KL har optrådt, når det gælder trygheden for kommunernes egne fyrede medarbejdere...
- Forliget indeholder nogle hensigtserklæringer og blandt andet en bestemmelse om, at tillidsrepræsentanterne nu kan drøfte omplaceringsmuligheder. Men kommunernes ligegyldighed over for fyrede medarbejdere er desværre udtryk for arbejdsgiverholdninger fra en fjern fortid," siger Dennis Kristensen.
Fagforbundet 3F er heller ikke voldsomt imponeret over resultatet.
- Det er ikke kønt, men det bedst opnåelige. Det er en vedligeholdelsesoverenskomst, hvor vi trods alt skal glæde os over lidt mere end staten, siger Ellen K. Lykkegård, formand for 3F's offentlige gruppe.
Hun skal nu sammen med de øvrige organisationer i gang med at informere medlemmerne op til afstemning om den ny overenskomst.
- Det var et langt, sejt træk på 30 timer, hvor vi forhandlede om næsten ingenting. For at få et ja handler det nu meget om at komme ud og fortælle medlemmerne om baggrunden, og hvorfor vi er i den her situation, siger Ellen K. Lykkegård.
KL: Det skal ikke gøres vanskeligere at afskedige
Hovedforhandlerne, Taastrups borgmester Michael Ziegler (K) fra KL og KTO-formand og formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo, udtrykker begge tilfredshed med forliget.
- Vi har indgået en stram aftale, der er samfundsøkonomisk ansvarlig, siger kommunernes Michael Ziegler. Han hæfter sig ved, at en del af de øvrige elementer i forliget sikrer regelforenkling og mindre bureaukrati.
Han er også godt tilfreds med, at KTO ikke fik sit ønske om forlængede opsigelsesvarsler gennemført:
- Det har for KL været helt afgørende, at vi fastholder fleksibiliteten på det kommunale arbejdsmarked. Kommunerne skal have mulighed for løbende at tilpasse deres økonomi og prioriteringer, og derfor skal det ikke gøres vanskeligere at afskedige medarbejdere, end det er i dag. Men vi er glade for, at vi med tryghedspuljen kan hjælpe dem, der bliver afskediget, med at komme videre til det næste job, siger Michael Ziegler.
KTO-formand Anders Bondo er også godt tilfreds og siger om forliget:
- Vi har indgået et smalt forlig, som afspejler den vanskelige samfundsøkonomiske situation. Med forliget er det dog sikret, at alle ansatte fastholder reallønnen via generelle lønstigninger i det andet år. Det er jeg godt tilfreds med.
Forhandlinger om enkelt-overenskomsterne den næste uge
Efter at hoved-forliget er på plads, skal de enkelte organisationers overenskomster nu på plads under hensynlagen til der særlige forhold, der kan gøre sig gældende indenfor de enkelte fagområder.
Allerede søndag gælder det forhandlinger mellem KL og KH/Kommunal. FOA forhandlede deres særlige forhold på plads i den forgangne uge. Når de andre er på plads, skal forhandlerne hjem i organisationerne hjem og forelægge resultatet for de respektive hovedbestyrelser, der så udsender anbefalinger til medlemmerne.
De menige ca. 520.000 medlemmer skal derefter til urafstemning om det indgåede forlig. Det skal være overstået i løbet af marts måned, og bliver det som forventet et ja, så træder den nye overenskomst i kraft 1. april.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.