DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Brandvæsen skifter strategi efter otte ugers affaldsbrand
Kernen i midten af branden, der på et tidspunkt nåede at blive 1.700 grader varm, har været umulig at nå ind til med vand, skum eller andre slukningsmidler.
Foto: Lars Laursen, Ritzau Scanpix

Brandvæsen skifter strategi efter otte ugers affaldsbrand

Beredskabet i Roskilde går nu i gang med at slukke affalsbranden ved virksomheden Solum endeligt.
11. NOV 2020 11.02

ROSKILDE: Efter snart otte uger med kontinuerlig storbrand i en kæmpemæssig affaldsbunke hos virksomheden Solum nær Roskilde nærmer en slukning sig, skriver TV2 Lorry.

Slukningen kan blive møjsommelig affære og tage ”længere tid”. Og så skal beboerne i området forberede sig på potentielt større gener end hidtil fra røg og lugt, oplyser Roskilde Brandvæsen til TV 2 Lorry.

- Hvor vi før har tilset, at der ikke skal komme større brandspredning, ændrer vi nu strategi til, at vi aktivt skal lukke den ned, siger Lars Robetje, beredskabsdirektør ved Roskilde Brandvæsen.

I løbet af de seneste dage har brandfolk testet slukning på små områder i yderkanten af den enorme bunke.

Større end tilladt

Ved at flade bunkerne ud vurderer brandvæsenet, at slukning med jord og sand kan finde sted. Men processen er dog desværre ikke helt ligetil.

- Det materiale, der er tilbage nu, ligger i yderkanten og har nogle rigtig dårlige forhold for os. Når vi begynder at rode i det, kommer der luft til, og så går der ild i det igen. Det skaber mere røg, og så lugter det, forklarer Lars Robetje.

Derfor spiller vejret en vigtig rolle. Ikke mindst for at undgå de værste gener for naboer og beboere i området. For hvis vinden står i den ”forkerte” retning, kan slukningsarbejdet genere lokalområdet.

Affaldsbranden brød ud natten til den 19. september, da der gik ild i en 800 kvadratmeter stor bunke haveaffald på 30.000 ton, der ragede 12 meter i vejret. Det kom siden frem, at bunken var stablet langt større end det tilladte i lokalplanen. Naboer har også fortalt, at de flere dage inden branden brød ud advarede kommunen om lugt af røg fra området.

Flere lungeproblemer

I løbet af kort tid stod det klart for beredskabet, at branden var så overophedet, at slukning ikke var mulig. Kernen i midten af branden, der på et tidspunkt nåede at blive 1700 grader varm, har nemlig været umulig at nå ind til med vand, skum eller andre slukningsmidler.

I stedet har beredskabet fokuseret kræfterne på at sikre sig, at branden ikke har bredt sig. Og så har de forsøgt at overdække bunken med jord for at kvæle branden. Og selvom den metode i første omgang viste sig nogenlunde effektiv, var det ikke nok til at slukke branden, som nu har ulmet uafbrudt i tæt på otte uger.

Fotoentusiaster har været i luften med droner og taget billeder af den rygende bunke ved skumringstid. Disse billeder affødte en slags kælenavn for branden, som siden blev kendt som ”vulkanen” på grund af rødglødende størrelse.

For andre har branden været et knapt så hyggeligt naboskab. Flere læger i Roskilde har berettet om en stor stigning i antallet af henvendelser fra lungepatienter, som har fortalt om problemer på grund af røgen fra branden.

ka