Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Brandslukning får ny vejledning

Solceller i brand kan give elektrisk stød og udgør derfor en særlig fare for brandfolk
KORT NYT29. JUN 2011 9.00

Solcelleanlæg er populære som aldrig før, men hvis der opstår brand i anlæggene, kan det give særlige problemer for brandfolkene.
Derfor er der nu blevet lavet en vejledning om brandindsatser i solcelleanlæg, som indeholder gode råd til at undgå farlige situationer, oplyser BeredskabsInfo.

Erfaringer fra blandt andet Tyskland, Schweiz og USA viser, at brandfolk kan komme alvorligt til skade under indsatserne.

Blandt andet er der risiko for elektrisk stød i forbindelse med indsatser med vand, nedfaldende panelmaterialer, sammenstyrtning af tag og giftige gasser, når solcellepaneler går i brand.

Risikoen for elektrisk stød hænger sammen med, at solcellepaneler altid vil skabe elektricitet, når solen skinner, og systemet kan derfor ikke afbrydes.

Brandfolk kan heller ikke effektivt blokere for sollyset ved at dække anlægget med skum eller en presenning. Der er dog mulighed for at anvende et kraftigt mørkt presenningsdække, der kan reducere sollyset betydeligt og dermed reducere muligheden for at generere elektricitet og spænding på systemet.

Vejledning om brandindsats i solcelleanlæg og solcellepaneler er udarbejdet af Jess Millner og Ivan Katic i samarbejde med Teknologisk Institut.
Jess Millner har tidligere udgivet en taktisk indsatsguide for el- og hybridkøretøjer, og han interesserer sig særligt for de nye udfordringer, som beredskabet vil bliver stillet overfor med de nye grønne teknologier og materialer.

tsp