
BORNHOLM: En afbrudt budgetforhandling i plenum endte på Bornholm med en budgetaftale i et andet lokale. Det dominerende parti Enhedslisten med syv af 23 mandater i kommunalbestyrelsen opnåede enighed med Socialdemokatiets fire mandater og Venstres to om en budgetaftale, der efterlod borgmester Jacob Trøst (K) uden for døren.
Foruden desavoueringen af borgmesteren i sig selv er situationen speciel, fordi partierne bag konstitueringen efter KV21 er splittet. De Konservative, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne står sammen med Bornholmerlisten udenfor budgetaftalen, mens Enhedslisten gik sammen om budgettet med de to øvrige partier, der stod uden for konstitueringen.
Et kongemord, hvor "Enhedslisten har forrådt den borgmester, de selv har skabt", lyder udlægningen på lederplads i Bornholms Tidende, men Enhedslistens frontfigur, viceborgmester Morten Riis, ser anderledes på det:
- I virkeligheden bygger det hele på en misforståelse. Vi var gået i enrum med Socialdemokratiet og Venstre for at afklare nogle enkeltelementer, og det trak så lidt ud. Da vi kom tilbage, havde borgmesteren afbrudt forhandlingerne, siger Morten Riis til DK Nyt.
- Vi var ellers klar til at fortsætte i plenum, men da vi så stod der, blev vi enige om at gøre det færdigt selv, siger Morten Riis.
Han mener at det i princippet var borgmesteren, der gik fra forhandlingerne, men vil ikke kalde det begyndervanskeligheder. Blot en misforståelse, siger han.
Indholdsmæssigt byder budgetaftalen på en fastholdelse af minimumsnormeringer og af de nuværende undervisningstimetal for lærerne i folkeskolen, og "på trods af de svære forudsætninger for budgetlægningen har vi begrænset besparelser på ældreområdet", hedder det i aftalepapiret, der også prioriteter tilflytterboliger, flådestyring af kommunens bilpark og nye indtægtskilder til udvikling af kommunen.
Budgettet første- og andenbehandles i kommunalbestyrelsen henholdsvis 22. september og 13. oktober.
Se budgetaftalen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.